vineri, 11 mai 2012

Barbatii si discriminarea sexuala


La locul de munca exista o adevarata competitie intre barbat si feneie, in cadrul careia amandoi se vor avea parte de discriminari

Putini au avut curajul sa abordeze acest subiect al discriminarii sexuale pentru acele situatii suportate si de catre persoanele de sex masculin, intrucat aceasta chestiune poate fi considerata mai degraba tabu. Subiectul discriminarii sexuale este adus adeseori in discutie si cu toata seriozitatea atunci cand daunele sunt suportate de o persoana de sex feminin insa atunci cand o persoana de sex masculin reclama o astfel de situatie, totul se schimba, perceptia devine una cu totul diferita, invocandu-se circumstante si gasindu-se argumente neechitabile pentru barbat.  
 
Legea nr. 202/ 2002 privind egalitatea de sanse şi de tratament între femei şi barbaţi, separă discriminarea sexuală în directă și indirectă. Cei doi termeni sunt definiți la art. 4 lit.a) si b), respectiv:

- „prin discriminare directa se intelege diferenta de tratament a unei persoane in defavoarea acesteia, datorita apartenentei sale la un anumit sex sau datorita graviditatii, nasterii, maternitatii ori acordarii concediului paternal”
- „prin discriminare indirecta se intelege aplicarea de prevederi, criterii sau practici, in aparenta neutre, care, prin efectele pe care le genereaza, afecteaza persoanele de un anumit sex, exceptand situatia in care aplicarea acestor prevederi, criterii sau practici poate fi justificata prin factori obiectivi, fara legatura cu sexul”

Dupa cum se poate observa textul legii nu face referire doar la femei cand vine vorba de discriminare sexuala. Se poate trage concluzia ca si o persoana de sex masculin poate reclama faptul ca a fost nedreptatita ca urmare a discriminarii sexuale.

In realitate cati barbati din Romania au avut tupeul de a lua atitudine impotriva unei discriminari sexuale? Se intampla adesea ca o persoana de sex feminin sa fie promovata in functie si sa se bucure de numeroase privilegii in raport cu o persoana de sex masculin, fiind avantajata tocmai de faptul ca este femeie.

In cadrul institutiilor de stat se intampla adesea ca doar barbatii sa fie solicitati sa execute anumite sarcini, cu toate ca si femeile s-ar putea descurca cu usurinta in indeplinirea lor.

O fmeie isi poate folosi atuurile ce tin strict de sexualitatea sa pentru a se ridica in fata celorlalti colegi, mult mai bine pregatiti profesional

Adeseori la locul de munca greselile unei femei tinere si  atragatoare sau nepriceperea de care aceasta da dovada sunt iertate. Barbatii nu se bucura de aceeasi favoare, fie ei si tineri si suficient de atragatori. Totul tine mai degraba de perceptia majoritatii, dar factorul decisiv este dat de preferintele sexuale si gusturile de care da dovada seful.

In aprilie 2010 circula pe internet un articol din care rezulta ca un site de oferte de munca jobsinro.ro  a efectuat in Romania un studiu in urma caruia a rezultat ca 11,7 % dintre respondenti sunt dispusi sa faca sex pentru o marire salariala, 10% pentru o avansare si 3,2 % pentru pastrarea jobului.

Se intampla adesea ca angajatii cu state vechi dintr-o întreprindere sau institutie sa spere la o avansare intr-un post superior, dupa ce au facut numeroase sacrificii muncind din greu pentru o lunga perioada de timp, ca ulterior sa constate cu stupoare ca promovarea a fost acordata unei persoane de sex feminin cu mult mai putina experienta si competenta, dar care exceleaza in anumite calitati apreciate in special de sef.

Pagubitii in acest caz pot fi insa atat femei cat si barbati, fapt speculat cu cinism de cei vinovati pentru a inlatura orice suspiciune privind discriminarea. Pentru aceasta situatie parca nu ar fi atat de corect sa folosesti termenul de discriminare sexuala, fiind o fapta ce poate fi definita  mai degrabă prin corupere si abuz, cu toate ca referirea la sex suna atat de potrivit. Insa sunt multe situatii ce intervin la locul de munca ce-l pun pe barbat in defavoare, tocmai datorita mentalitatii generale prin care sexul frumos sau sexul slab are nevoie de mai multa protectie si sacrificii din partea tuturor barbatilor.

Aceste situatii pot fi cu privire la programul prelungit de munca, la acordarea unor zile libere, la programul de lucru redus, la efectuarea unor activitati ce implica un amumit grad de  stres, la egalitatea drepturilor salariale, la concedieri si reduceri de personal.

De regula un barbat ezita sa reclame faptul ca a fost discriminat intrucat o astfel de atitudine i-ar putea atrage oprobiul public si batjocura. Un barbat poate parea vulnerabil si josnic daca se plange ca a fost invins de o femeie, indiferent de circumstante.

De regula barbatii aflati intr-o situatie insuportabila ca urmare a efectelor discriminarii renunta la tot si isi dau demisia din cadrul firmei respective, ori solicita transferul, fara sa mai ceara daune sau sa reclame abuzurile indurate. Unui barbat i se cere in mod tacit sa incaseze mai multe lovituri decat poate suporta o femeie, iar pentru aceste lovituri asteptarile sunt ca el sa dea dovada de tarie.     

In vederea obtinerii unei pozitii fruntase o femeie isi poate folosi atuurile ce tin strict de sexualitatea sa si mai putin de competentele sale profesionale. Competitia la locul de munca devine adeseori nedreapta, iar pentru atingerea scopurilor urmarite se incalca si cele mai elementare reguli de conduita morala.

In Romania etica profesionala si conduita la locul de munca sunt adesea luate in batjocura chiar de cei care ar fi trebuit sa le apere, sa le sustina si sa le promoveze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator