miercuri, 27 iunie 2012

Cum imi instalez singur routerul wireless?


Am sa va povestesc cum am procedat eu acum cateva luni cand mi-am cumparat primul router wireless ce poarta numele firmei Totolink.
Povestea a inceput in magazin cand i-am spus doamnei de acolo ca am nevoie de un router wireless intrucat mi-am cumparat o Tableta PC.
Doamna de  acolo mi-a arata cateva modele de router si m-a intrebat doar daca locuiesc la casa sau la bloc (deci nu a fost nevoie de detalii tehnice). Pentru ca locuiesc intr-un apartament la bloc vanzatoarea mi-a recomandat un router Totolink cu o singura antena (aveau si cu doua) intrucat astfel este suficient pentru a acoperii in totalitate spatiul apartamentului.
Am cumparat routerul (cu 90 de lei) si am dat fuga acasa. Doamna vanzatoare mi-a spus inainte de a-mi inmana aparatul sa apelez la baietii de la cablu pentru ca trebuiau facute niste setari.
Ajuns acasa am inceput sa ma gandesc, neastamparat cum sunt, daca as putea sa instalez singur aparatul fara sa-i mai deranjez pe baietii de la cablu, tinand cont de faptul ca toata actiunea se petrecea in dupa-amiaza unei duminici.
Astfel ca am scos aparatul din cutie si am inceput sa-l studiez. Aparatul Totolink este prevazut cu mai multe orificii, respectiv o intrare pentru WAN (aici se introduce cablul de internet) situata in margine si separata de celelalte patru intrari asemanatoare (numite porturi LAN), precum un orificiu pentru alimentarea aparatului de la priza si o intrare pentru montat antena wireless. Iata ce trebuie sa faceti:
1.    Montati antena wireless; introduceti cablu internet in portul WAN si inca un cablu (il gasiti in cutie sau daca nu, il cumparati de la magazin) ce va face legatura dintre router si PC, pe care il veti introduce in unul din porturile LAN si apoi in PC; cuplati la priza alimentatorul electric si introduceti capatul cablului de alimentare in router.
2.    Introduceti CD-ul in computer (il gasiti si pe acesta in cutie). Instalati softul si cititi manualul cu instructiuni de pe CD - sau le luati de pe site-ul producatorului.  
3.    Intrati in Start> RUN  > si introduceti comanda cmd dupa care apasati „Enter”. In cazul in care folositi Windows 7 aceiasi comanda se introduce in fereastra „search”(de cautare) din Start.
O sa apara o fereastra DOS unde veti tasta comanda ipconfig/all dupa care mai dati odata „Enter”.

Datele afisate vor fi foarte importante intrucat vi se vor solicita pe parcursul setarilor. Respectiv numerele din dreptul cuvintelor IP Address; Subnet Mask; Default Gateway; Physical Address; DNS Servers etc.
4.    Deschideti fereastra browser-ului Internet Explorer iar in bara de adrese veti tasta adresa de IP LAN al routerului; respectiv in cazul meu http://192.168.1.1.


Va aparea o fereastra de instrumente iar dumneavoastra veti opta cu un click pentru „Setup Tool”. In urma acestei optiuni o sa mai apara o fereastra de securitate unde o sa vi se ceara sa introduceti „User name” si „Password”. Introduceti numele de utilizator si parola dupa care apasati tasta „Enter” (In cazul meu a fost „admin” atat la „User name” cat si la „Password”- probabil ca si pentru dumneavoastra va fi la fel).
De data asta o sa apara o fereastra cu tot felul de comenzi ce par a fi complicate, dar nu va speriati, pentru ca dracul nu este chiar atat de negru.



Faceti click pe Internet Setup. Sunteti pozitionat pe DHCP User – din meniul din dreapta, sus. Aici vi se cer o serie de date printre care adresa de MAC, pe care  o veti clona introducand in casuta numerele din dreptul lui „Physical Address” din fereastra DOS. Mac-ul se mai poate afla introducand in fereastra DOS deschisa comanda getmac.
S-ar putea ca mai jos de locul unde trebuie sa introduceti MAC-ul sa existe un buton „Search MAC address” si printr-o simpla apasare sa fie inserat automat MAC-ul, fara sa va mai chinuiti.
Dupa caz aveti grija sa fie bifate casetele din dreptul lui Mac Adress Clone; Allow private IP; Set DNS server manually.
Mai jos aveti Primary DNS si Secondary DNS. Veti introduce cele doua serii de numere din dreptul cuvintelor DNS Servers din fereastra DOS - pe care le puteti vedea dupa ce ati introdus in prealabil comanda ipconfig/all. Prima serie de numere din dreptul lui DNS Servers este „Primary DNS” iar seria de numere aflata imediat dedesubt este „Secondary DNS”.
Acum dati Apply.
Mergeti in „PPPoE aflay” mai jos de „DHCP User” – daca nu sunteti conectat la ADSL nu prea aveti mare lucru de facut aici.
Acum mergeti la Static IP User – nici aici nu aveti prea multa treaba de facut decat sa verificati ca Mac Adress Clone sa fie activat si aici. Dati „Apply” in cazul in care ati introdus modificari.
5.    Acum va orientati atentia in meniul din stanga ferestrei si faceti un click pe Wireless Setup. Aici veti avea grija sa fie activate optiunile principale si veti comuta tab-ul de la „Region„ pe Europe.


La „Autentification” comutati butonul radio pe pozitia „WPAPSK” iar imediat veti observa ca dedesubt apare o caseta pentru text la „Encryption key” unde veti introduce codul de securitate pentru „Wireless” (o parola, la alegere) – ca sa nu se bucure si vecinii de internetul pentru care platesti doar tu abonament.
Cei care vor urmari paginile cu instructiuni Totolink vor vedea ca urmeaza mult mai multe explicatii si comenzi dar cred ca in majoritatea cazurilor nu o sa fie necesar si alte complicatii.
Pe acelasi CD unde se afla informatiile pentru instalare veti descoperi si un soft, pe care este bine sa-l instalati in calculator si sa va asigurati ca aveti pe ecranul monitorului o scurtatura (iconita), intrucat mai devreme sau mai tarziu veti avea probleme cu internetul (ca doar nu credeati ca ati scapat?). Daca apar astfel de probleme pe parcurs faceti doar dublu click pe „shortcut-ul” softului Totolink si urmati pasii ceruti. Roterul se mai poate reseta prin tinerea apasata timp de 5 secunde a butonului mic pe care aparatul il are dedesubt, dar si prin deconectarea de la priza.
Pentru a vedea daca aveti conectarea facuta la internet prin router faceti urmatoarele:
Introduceti in aceeasi fereastra DOS  comanda ping si numarul de IP al routerului; in cazul meu am introdus ping 192.168.1.1 -  cu „Space” intre ping si numar. Va aparea ceva asemanator cu „Reply from 192.168.1.1 bytes=32 time<1ms TTL = 266 – ceea ce inseamna ca aveti conexiune la router.

Un comentariu:

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator