miercuri, 27 iunie 2012

Cum inserez in text caractere diacritice sau speciale (litere slavone - alfabetul chirilic sau alte litere si caractere ce nu se regasesc in alfabetul latin)?



Pentru utilizatorii de Windows exista doua modalitati, respectiv una rapida si una ce implica cateva click-uri. Aceste doua metode sunt valabile pentru o serie larga de programe ce pot rula in Windows, cum ar fi Microsoft Word, Notepad, Internet Explorer etc.
Prima metoda si cea mai rapida implica folosirea tastaturii prin apasarea tastei Alt din partea stanga-jos a keyboard-ului, mentinerea ei apasata, urmata de folosirea tastelor numerice situate in partea dreapta a tastaturii, unde exista un grup de taste ce reuneste numerele de la 0 la 9 (nu folositi numerele de deasupra tastelor cu litere).
Trebuie precizat din start faptul ca folosirea acestei comenzi da rezultate ce difera de la calculator la calculator si de la program la program – adica daca intr-un program folosirea comenzii ne da un rezultat in alt program, de pe acelasi calculator, s-ar putea ca rezultatul sa difere.
Astfel ca pentru calculatorul la care tocmai butonez in „Microsoft Word” apasarea tastei Alt din stanga – mentinerea ei apasata – urmata de apasarea consecutiva a numerelor  2, 1, 6 - dupa care desprind degetul de pe tasta Alt - calculatorul imi genereaza litera ě”. Tot asa  Alt+1,3,4 = ć; Alt+1,4,3 =Ć; Alt+1,3,8= Ő;  Alt+1,3,9= ő; Alt+141= Ź si asa mai departe (la dumneavoastra s-ar putea sa genereze altceva).
Dumneavoastra puteti alcatui un tabel in care sa inserati numerele de la 1 la 300 dupa care in programul pe care il folositi pentru editarea textelor sa apasati Alt + tastele numerice din dreapta si sa treceti astfel in dreptul fiecarei combinatii de numere (de la 1 la 300) caracterul generat. Procedura va costa cateva minute bune, dar rezultatele vor fi foarte utile si va vor economisi ulterior timpul.
A doua metoda pentru inserarea caracterelor este folosirea programului „character map”.
Aceasta metoda implica  folosirea mouse-ului.

Dati un click stanga pe Start (buton situat in coltul din stanga jos al ecranului, iar in Windows 7 „Start-ul” este reprezentat de o imagine mica cu ferestrele „windows”) apoi pe All Programs> pe folderul Accessories> pe folderul System Tools si in final pe „Character Map”.
Aceste manevre au ca rezultat deschiderea unei ferestre ce contine o multime de caractere speciale. Trebuie mentionat faptul ca puteti crea programului „Character Map” o comanda rapida pe care sa o puteti accesa usor direct de pe ecranul dumneavoastra. Pentru aceasta veti folosi comenzile de mai sus respectiv Start> All Programs> Accessories> System Tools si faceti click dreapta pe „Character Map” iar din meniul aparut ne pozitionam pe „Send to” dupa care mai apare in dreptul acestei optiuni inca un mic meniu din care alegem si facem click stanga pe Deskop (Create shortcut). Mai precizez faptul ca s-ar putea sa aveti instalata interfata in limba romana pentru Windows astfel ca comenzile vor fi aceleasi dar se vor numi in genul Start> Toate programele> Accesorii> Instrumente de sistem> Character Map.
Acelasi rezultat se poate obtine prin calea Start> Run si tastati aici comanda charmap .


In ce priveste soft-ul „Character Map” acesta se foloseste astfel:
Cu ajutorul mouse-ului va pozitionati pe caracterul dorit faceti un simplu click dupa care mai faceti un click pe butonul „Select” din partea de jos a ferestrei urmat de inca un click pe butonul „Copy”.
Acum veti merge in programul dumneavoastra, ce-l folositi pentru a edita textele, si va pozitionati cursorul (tot printr-un click) in locul unde vreti sa fie inserat caracterul, dupa care apasati consecutiv tasta Ctr si tasta V (Ctr+V) sau click dreapta si optiunea „Paste” (ro-Lipire).
Fereastra „Character Map” are in partea de sus un editor de „Font”. La prima deschidere s-ar putea ca acest editor sa fie setat pentru „Arial”, dar daca accesati celelalte optiuni veti vedea ca fereastra va incepe sa afiseze caractere speciale  diferite. Asa veti gasi si caracterul dorit. Aici vin cu precizarea ca unele programe nu accepta decat un anumit „font” prestabilit. Incercati sa inserati caracterele speciale cu optiunea de font „Fixedsys”.


Un comentariu:

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator