sâmbătă, 16 iunie 2012

Django Unchained (2012)


Genul:  Western/ Drama
Nota acordata: 6.00
Un film ce poarta semnatura lui Quentin Tarantino care revine dupa o pauza de trei ani de zile, dupa „Inglourious Basterds” (2009).
In „Django Unchained”  la fel ca si in „Inglourious Basterds” Tarantino este si regizor si scenarist.
In distributie se regasesc nume sonore cum ar fi Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson si Kurt Russel. O distributie de exceptie pentru care sunt mari asteptari din partea tuturor cinefililor. Am fost surprins sa-l revad in distributie pe Christoph Waltz intr-un nou film al lui Quentin Tarantino si asta dupa ce a primit deja un Oscar pentru evolutia sa din „Inglourious Basterds”, respectiv pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar. Christoph Waltz s-a dovedit un actor remarcabil in Inglourious Basterds.
Actiunea filmului se desfasoara cu putin inaintea declansarii Razboiului Civil si se invarte in jurul unui sclav, pe nume Django (Jamie Foxx) care este nevoit sa se inhaiteze cu un renumit vanator de recompense, pe nume Dr. King Schultz (Christoph Waltz).
Cei doi pornesc in cautarea fratilor Brittle, niste criminali notorii. Vazand ca au succes impreuna,  Dr. King Schultz si Django  se hotarasc sa faca un fel de parteneriat. Din aceasta asociere Dr. King Schultz  intentioneaza sa obtina  recompense consistente de pe urma vanarii celor mai inraiti raufacatori din Sud, in timp ce Django spera sa-si gaseasca sotia, respectiv pe Broomhilda (Kerry Washinghton), pe care a pierdut-o cu cativa ani in urma.
Desi isi gaseste sotia teafara lucrurile se complica intrucat aceasta este deja sclava unui proprietar de plantatie sudist pe nume Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), care era recunoscut ca fiind un om deosebit de bogat si de periculos.
Per ansamblu jocul actorilor este destul de bun, insa actiunea nu este una care sa te tina cu sufletul la gura. 
Iubitorii de filme western, in care cowboy-stii isi masoara adversarii cu priviri crunte inainte de a incepe sa-si expedieze reciproc plumbii, vor fi dezamagiti pentru ca in „Django Unchained” nu vor regasi clasicul din filmele cu John Wayne sau din cele cu Clint Eastwood.
Christoph Waltz isi joaca destul de bine rolul, pe cel al doctorului King Schultz, insa un astfel de personaj este destul de neobisnuit intr-un scenariu ce se raporteaza la o epoca dura, lipsita de gentilete, brutala, haina, cruda, salbatica, in care mai toti barbatii nu erau altceva decat niste vacari iar femeile nu valorau mai mult decat ceea ce erau.
Filmul este destul de exagerat, daca ne uitam si la celalalt personaj principal, Django, rol interpretat de Jamie Foxx, care, dupa ce este dezlegat din lanturi de doctorul Schultz, dovedeste aptitudini de lupta extraordinare, fiind tintas excelent, numai bun de trimis la Jocurile Olimpice pentru proba de tir.
Astfel, spre finalul filmului, Django va tine piept cu succes unei armate intregi de sudisti fiorosi si bine inarmati.
Cruzimea inutila de care da dovada Django este atat fata de proprii semeni cat si fata de sudisti. Oare la ce s-o fi gandit Tarantino atunci cand a creat acest personaj, respectiv cel al sclavului frustrat si razbunator?  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator