sâmbătă, 7 iulie 2012

Parlamentul a decis: Basescu este suspendat si vom merge din nou la referendum

basescu-supravietuitorul


Si iata ca istoria se repeta. Insa de aceasta data balanta inclina in favoarea opozantilor lui Basescu.
In data de 29.07.2012 romanii vor merge din nou la referendumul organizat pentru demiterea presedintelui.
Sa ne reamintim ca pentru acelasi lucru romanii au votat si in data de 19.05.2007.
Atunci tara inca nu era in criza, iar politicile de austeritate indreptate impotriva bugetarilor si pensionarilor inca nu au avut loc.
Pe ce mizeaza in prezent opozantii lui Basescu? De ce cred acestia ca de aceasta data vor avea succes?
Desi Basescu merita sa fie destituit inca din 2007, pentru gravele incalcari ale constitutiei, poporul a decis altfel. Strategia lui Basescu din acea perioada nu difera de cea pe care o adopta acum. A stiut intotdeauna cum sa se victimizeze, respectiv sa le determine romanilor o empatie pentru  situatiile in care acesta pretindea ca se afla.
In 2007 Traian Basescu a reusit sa sensibilizeze marea masa a populatiei invocand faptul ca desi a gresit, totul a fost doar pentru binele poporului - ceva in genul scopul scuza mijloacele”.
De ce ar vota marea majoritate a romanilor acum impotriva presedintelui lor, pe care l-au simpatizat atata timp?
Trebuie precizat ca Traian Basescu are destui simpatizanti. Este adevarat ca numarul acestora a scazut drastic de mult, dar „fani” inca mai exista.
In perioada guvernarii Boc au fost adoptate o serie de masuri foarte aprige si indreptate spre cele mai defavorizate categorii sociale, respectiv s-au redus pensii, s-au taiat ajutoarele banesti pentru copiii nou-nascuti, au fost inasprite conditiile de acordare a ajutoarelor sociale, la fel si pentru persoanele incadrate in grad de handicap, a fost majorat TVA-ul, au fost scazute salariile – inclusiv pe cele de doar cateva sute de lei.
Presedintele Traian Basescu a sustinut cu hotarare aceste politici nepopulare iar intregul PDL, fostul sau partid, pretinde si in prezent ca toate aceste masuri au fost al naibii de bune pentru romani si pentru Romania, cu toate ca tara nu s-a redresat pe deplin iar nivelul de trai ramane foarte scazut pentru marea parte a populatiei.
Din pacate Romania ramane una dintre cele mai sarace tari ale Europei, iar acest lucru se pastreaza oricat de mult ar incerca unii politicieni sa ascunda sau sa promita. Foarte multi dintre romani traiesc din venituri foarte mici din care trebuie sa puna si de-o parte pentru a-si putea achita ratele bancare.
Era de asteptat ca odata ce USL ajungea la guvernare sa se produca la scurt timp si un conflict de interese intre acestia si PDL, sustinut de Traian Basescu. Singura solutie pentru USL este sa incerce inlaturarea defenitiva  a presedintelui jucator din functie.
Acest lucru s-a simtit odata cu izbucnirea a numeroaselor scandaluri de pe scena politica si care au facut deliciul presei.
La inceput nu au existat atacuri directe asupra premierului, din partea presedintelui Basescu, acestea fiind indreptate mai intai catre ministrii din cadrul cabinetului Ponta. Animozitatiile intre premier si presedinte au atins apogeul o data cu decizia primului de a pleca de unul singur la Bruxelles, in ciuda hotararii Curtii Constitutionale, care a hotarat altfel. Spectacolul a continuat cu multe alte atacuri exercitate asupra lui Ponta (cu acel Dottore) si asupra unor ministrii din cadrul cabinetului sau. In replica unii membrii CC au fost acuzati de incompatibilitate existand riscul ca instrumentul politic, de care Traian Basescu s-a folosit cu succes pana in prezent, sa devina mai putin verde -portocaliu.
Este clar ca Basescu nu mai are aceleasi sanse ca in 2007, insa decizia finala se va da in ziua de 29 a acestei luni.
Trebuie luata in calcul si posibilitatea ca Basescu sa revina la functia sa de presedinte, acest lucru fiind plauzibil.  Nu trebuiesc subestimate nici acum abilitatile presedintelui de a sensibiliza poporul prin autovictimizare si de a indrepta atentia si ostilitatea electoratului spre alte personaje din cadrul USL.
Totul este posibil in contextul in care opinia publica se arata profund deceptionata de prestatiile intregii clase politice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator