marți, 31 iulie 2012

Predators (2010)


SF/ Actiune/ Thriller/ Aventura
Nota acordata: 8.50
Filmul este conceput ca o continuare a filmelor "Predator", realizat in 1987, cu Arnold Schwarzenegger in rolul principal si "Predator 2", din 1990, cu Danny Glover.
De altfel in „Predators”  personajul Isabelle (Alice Braga) face cateva referiri la actiunea din primul film.
„Predators” a beneficiat de un buget de 45 milioane de dolari, mai mare in raport cu celelalte doua filme.
Distributia este una neasteptata, in sensul ca rolul principal este interpretat de cineva de la care nu te asteptai sa joace rolul unui luptator dur, inlocuindu-l astfel pe muschiulosul si puternicul Arnold.
Acesta este Adrien Brody cunoscut publicului larg in urma interpretarii cu succes a personajului Wladyslaw Szpilman, din filmul „The Pianist” (2002), un evreu care incerca sa supravietuiasca in plin razboi, in Polonia cotropita de nazisti. Acest rol i s-a potrivit intr-atat de bine incat i s- a acordat si un premiu Oscar.
Actiunea din „Predators” incepe cu zborul mercenarului american Royce (Adrien Brody), care, dupa ce se trezeste dintr-un lesin, constata ca se afla in cadere libera deasupra unui tinut necunoscut.  Dupa incercari disperate reuseste sa-si deschida parasuta si sa aterizeze destul de brutal in jungla. Langa el cade si Cuchillo (Danny Trejo) - un pistolar mexican, membru al unui cartel al drogurilor.
Lor li se alatura rand pe rand si alte personaje rau famate, respectiv rusul Nikolai(Oleg Taktarov) - din fortele Spetsnaz, o lunetista israeliana – Isabelle(Alice Braga), un puscarias violator – Stans (Walton Goggins), un doctor -Edwin (Topher Grace), un membru yakuza – Hanzo (Louis Ozawa Changchien), un membru al „comandourilor mortii” din Sierra Leone – Mombasa (Mahershalalhashbaz Ali).
Odata intrunit, grupul pestrit porneste spre o directie necunoscuta, avandu-i ca lideri pe durul Royce, ce parea plin de initiativa, precum si pe lunetista Isabelle, ce reusea prin feminitatea ei sa mai astampere din aroganta si egoul nestavilit al masculilor din jur.
Mergand prin jungla acestia vor constata ca sunt mai departe de casa decat si-ar fi putut imagina vreodata si ca sunt vanati de cateva creaturi razboinice extraterestre, foarte bine dotate si echipate, cu armament sofisticat si tehnica de camuflaj ce le permiteau sa devina invizibili pentru ochiul liber.
Se aflau pe o planeta straina care insa oferea conditii de supravietuire foarte asemanatoare cu cele aflate pe pamant.
Pentru inceput nu sunt atacati in mod direct ci sunt hartuiti.  Ulterior predatorii trimit pe urmele lor o haita de caini, ce numai caini nu pareau a fi ci mai degraba o combinatie intre un porc mistret si unul spinos, un rinocer, un tigru si o hiena, daca aveti putere sa va imaginati.
Cu totii reusesc sa supravietuiasca respingand atacul cainilor, insa primul din grup care va muri va fi mexicanul.
Royce stabileste la randul lui tehnici de contraatac, insa fara sa obtina in prealabil acceptul celorlalti.    
Reusesc chiar sa ajunga in tabara predatorilor unde dau de un extraterestru, predator si el, ce se afla ostatic. Aici are loc un schimb de focuri in urma caruia moare Mombasa.
Grupul afla insa cateva lucruri importante despre adversari, respectiv faptul ca acestia sunt in numar de trei, sunt mai bine dotati si cu mult mai puternici decat ei.
In mod neasteptat, cei din grup fac cunostinta cu Noland (Laurence Fishburne), un luptator ce a reusit sa supravietuiasca pe acea planeta, mai mult ascuzandu-se si furand cam tot ce ii cadea la indemana. Acesta le spune despre existenta unei nave extraterestre, ce ar putea fi un mijloc de intoarcere acasa.
Noland se dovedeste a nu fi chiar un om de incredere si astfel grupul este nevoit sa inceapa o lupta directa, corp la corp, cu extraterestrii insetati de sange si de procurarea de trofee umane.
Mult mai umana, Isabelle va face apel la moralitate ori de cate ori va constata o abatere de la principii insa Royce va trebui sa aleaga intre a-si ajuta tovarasii sau de a -si urma planul de a pleca de pe planeta, altfel fara nici o cale de intoarcere acasa.
Doctorul Edwin ce parea a fi singurul baiat de treaba din toata adunatura de lichele se dovedeste a fi cu mult mai perfid si mai ticalos decat te-ai fi putut astepta.
De altfel predatorii au ales pe spranceana dintre cele mai reusite scursuri, pentru a se putea distra asa cum trebuie la vanatoare, fara sa aibe ulterior prea multe mustrari de constinta.
Sansele de reusite pentru Royce sunt la cheremul predatorilor ce se dovedesc mult prea indoctrinati in spiritul lor razboinic, neexistand cale de negociere pasnica cu acestia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator