Genul: SF/Actiune
Nota acordata: 7.5Actiunea se petrece in viitor, mai exact in anul
Extraterestrii aveau interese economice, motiv pentru care, dupa ce au exterminat cea mai mare parte din omenire, s-au apucat sa scoata profit din minerit. Printre cele mai cautate metale aflandu-se in mod evident aurul.
Dupa extragere extraterestrii isi trimiteau minereul prin teleportare spre planeta lor, Psychlo.
Cu toate ca dispuneau de o tehnica foarte avansata Psychlo erau foarte sensibili la radiatii, neputandu-se apropia de acele zone bogate in uraniu.
Supravietuitorii atacului extraterestru sunt organizati in triburi si traiesc foarte departe de vechile asezari, in munti, acolo unde Psychlo nu puteau patrunde datorita nivelului crescut de radiatii.
In aceste zone contaminate de radiatii s-au refugiat oamenii, care au supravietuit in numar mic razboiului nimicitor pe care l-au purtat cu Psychlo.
Oamenii in decadere au pierdut din civilizatia si cultura de odinioara, devenind aproape niste barbari.
Odata pline de viata metropolele sunt acum pustiite, fiind devastate de razboi.
Unul din urmasii supravietuitori, pe nume Jonnie (Barry Pepper), ce traia in munti in cadrul tribului, era framantat de faptul ca mancarea, constituita in principal din vanat, a inceput sa se imputineze, fiind tot mai greu de procurat.
De asemenea locul in care si-au gasit oamenii refugiul nu oferea resurse suficiente pentru supravietuire.
Jonnie isi facea planuri pentru plecarea din munti, spre zone mai verzi si mai bogate.
Insa planurilor sale se opuneau cu vehementa batranii tribului care avertizau asupra pericolului reprezentat de demonii sositi din cer.
Traiau izolati de foarte mult timp si nici unul din membrii tribului nu stia cum arata un astfel de demon, iar singurul lucru pe care il cunosteau erau stravechile legende transmise din strabuni.
Jonnie se indoia de existenta demonilor invocati de batrani si hotareste sa plece in cautarea acestora, pentru a afla adevarul si pentru a se convinge de pericolul de care se tot vorbea in trib.
Pe drum intalneste si se imprieteneste cu alti doi barbari, care promit sa-i arate zeii din cer.
Acestia il duc pe Jonnie intr-o metropola unde ii prezinta cateva statui, pe care ei le credeau a fi zei inghetati sau pietrificati.
In timp ce-si savurau masa apare unul din adevaratii zei, respectiv un Psychlo, care il ucide pe unul dintre ei iar pe Jonnie si pe celalt barbar, pe nume Carlo (Kim Coates) ii captureaza si ii transporta in zona in care extraterestrii si-au stabilit resedinta pe pamant.
Acest loc era un Dom urias ce acoperea ramasitele vechii capitale a statului Colorado, Denver.
Aerul nu era respirabil in Dom, intrucat era transformat de Psychlo pentru a-l face mai apropiat nevoilor lor, fiind insa otravitor pentru oameni.
Psychlo le atasau pe nas “oamenilor animal” niste dispozitive, cu ajutorul carora acestia puteau respira atmosfera din Dom.
Extraterestrii aveau nevoie de oameni pe care ii foloseau in mine pentru a desfasura diferite munci grele si periculoase.
Insa Psychlo subestima capacitatea oamenilor de a invata si de a rationa, considerandu-i pe acestia doar niste animale cu mult inferioare lor.
Cu toate acestea indicatiile primite de pe Planeta Mama, cu privire la oameni, erau ca acestia trebuiau tratati ca fiind o specie periculoasa.
Filmul dezvolta destul de mult felul de a fi si a se comporta a unei rase de extraterestrii cotropitoare cu intentii deloc pasnice pentru omenire si pe care ii interesau foarte mult sa scoata profit.
Unul dintre Psychlo, pe nume Terl (John Travolta), ce era seful securitatii, intra in conflict cu reprezentantii autoritatilor de pe Planeta Mama care il condamna la a ramane pe Pamant in ciuda aspiratiilor acestuia de a reveni acasa.
Pentru a-i mitui si a reintra in gratiile superiorilor sai Terl planuieste sa obtina mai mult aur din minele contaminate de radiatii.
Pentru a realiza acest plan trebuie insa sa-i foloseasca pe oamenii animal si sa-i invete sa foloseasca utilajele si aparatele sofisticate folosite de Psyclo in minerit – acest lucru fiind insa in afara legilor.
Pentru ca Jonnie se evidentia prin inteligenta si dorinta de a evada din Dom, Terl se hotareste sa-l foloseasca drept instrument in manipularea fiintelor umane.
Asa ca il aseaza pe Jonnie in fata unui instrument pentru invatare rapida a limbii si culturii Psychlo, dupa care ii expune pretentiile sale cu privire la obtinerea aurului din minele contaminate de radiatii.
Jonnie isi da seama ca doar apropiindu-se de dusman va invata care sunt punctele slabe ale acestuia, iar pe aceasta idee incepe sa coopereze.
Insa doar se preface. Astfel ca ii mobilizeaza pe toti oamenii aflati in Dom, in stapanirea extraterestrilor, si planuieste o rascoala.
Face rost de arsenalul din dotarea armatei S.U.A. care se afla la discretie, in vechile baze militare si il pacaleste pe Terl oferindu-i o mica parte din aurul ce se afla depozitat in Fort Knox.
De asemenea, Jonnie reuseste sa-l atraga de partea sa pe Ker (Forest Whitaker), secundul lui Terl, care dorea sa se razbune pe acesta, in urma unor santaje.
Dupa ce-si instruieste semenii in folosirea armamentului Jonnie porneste un atac asupra extraterestrilor cu intentia de a distruge atat Dom-ul cat si planeta Psychlo, locul de origine al acestora.
Filmul a beneficiat de un buget de 73 de milioane de dolari, dar cu toate acestea multi iubitori de SF l-au considerat a fi sub asteptari, intrucat nu le ofera aceleasi efecte speciale ce se pot regasii in alte filme de gen, cum ar fi Star Trek: Nemesis, Dune (1984), Stargate – Poarta Stelara (1994).
Insa personal consider ca exista multe elemente care nu se regasesc in filmele de succes mai sus mentionate. Exemplu ar fi modul original si sofisticat in care realizatorii filmului Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 au reusit sa contureze si sa dezvolte personajele extraterestre, pe care doar cu un efort urias de imaginatie ti le poti imagina ca ar putea exista, dar mai sa-i vezi cum vorbesc, ce beau, ce glume si rautati spun, felul in care gandesc si se comporta, felul in care se prezinta ambele sexe, amanunte cu privire la sexualitatea lor etc.
In acest film extraterestrii au mai putine necunoscute, iar modul lor de rationament se dovedeste a fi apropiat de egoismul si meschinaria de care si unii oameni pot da dovada.
Cred ca cei care spun ca nu le-a placut filmul o fac pentru ca in anumite momente s-au identificat cu extraterestrii si mai putin cu oamenii, simtindu-se astfel fie ofensati fie blazati.
Am constatat cu surprindere sa vad ca foarte multi l-au criticat pe John Travolta pentru prestatia avuta in acest film, afirmand despre acesta ca a avut un joc slab si ca doar ochii „hipnotizatori” il fac remarcabil.
Trebuie sa argumentez faptul ca prestatia slaba de care vorbesc unii este doar o parere gresita, intrucat John Travolta joaca rolul extraterestrului destul de bine, insa este impiedicat, intr-o anumita masura, de costumatie si machiaj in a-si folosii pe deplin talentul, astfel ca multora li s-a parut a fi un actor cam „fara expresie”. Putini din actorii de succes ar fi acceptat un astfel de rol, neobisnuit de dificil.
Pana si ochii hipnotizatori de care vorbesc unii sunt de fapt o creatie a celor care s-au ocupat de efecte. Probabil niste lentile de contact speciale sau doar efecte vizuale prelucrate in prealabil pe calculator.
Mie mi-a placut acest film atat ca subiect cat si in ce priveste prestatia actorilor John Travolta, Forest Whitaker, Barry Pepper si Kim Coates, motiv pentru care il recomand iubitorilor de SF si nu numai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator