joi, 20 septembrie 2012

John Carter (2012)


Genul: SF/ Aventura/ Fantezie
Nota acordata: 7.5
Productie a celor de la Walt Disney Pictures, realizata cu un buget urias de 250 de milioane de dolari.
Povestea filmului este inspirata din cartea “A Princess of Mars” scrisa de Edgar Rice Burroughs, publicata in anul 1917, adica acum aproape 100 de ani.
Inceputul filmului il prezinta pe Edgar Rice Burroughs, nepotul unui anume John Carter, care citeste o istorisire lasata postmortem de catre unchiul sau. Povestea lasata in urma  descrie o intamplare incredibila si fascinanta.
John Carter (Taylor Kitsch) este un fost veteran al Razboiului Civil, respectiv un erou ce s-a facut remarcat in diverse batalii. Un general este interesat de abilitatile de luptator ale lui Carter si astfel isi trimite oamenii pentru a-l recruta la razboiul purtat de americani impotriva indienilor apasi.
Pentru ca era pe urmele unei comori, John Carter refuza oferta generalului. Generalul nu accepta un refuz si incearca sa-l supuna pe Carter prin forta incarcerandu-l intr-un fort, insa acesta evadeaza.
Pentru ca da nas in nas cu indienii apasi Carter fuge si de acestia si se refugiaza intr-o pestera misterioasa, ce le inspira teama pana si indienilor.
In aceasta pestera este atacat de un fel de preot, dar Carter il ucide in incercarea sa de a se apara.
In ultimele sale clipe de viata preotul activeaza un portal cu ajutorul unui medalion. Carter atinge acest medalion, fara sa-i cunoasca puterile si astfel este teleportat pe planeta rosie.
Pe planeta Marte puterile lui Carter vor fi surprinzator mai mari, pe principiul „Superman”.
Mergand prin desertul martian se intalneste cu o rasa de fiinte ciudate, numita Tharks, care il iau prizonier.
Desi captiv, Carter reuseste sa o salveze pe printesa Dejah Thoris (Lynn Collins) din mainile lui Sab Than (Dominic West), un lider razboinic ce dorea sa cucereasca si sa stapaneasca prin forta intreaga planeta Barsoom (Marte).
Jeddak, seful Tharks, cauta sa-i obtina prietenia lui Carter si il numeste „Dotar Sojat”, adica mana lui dreapta, intrucat realizeaza potentialul enorm al puterilor acestuia.
Carter cauta o cale de a se intoarce acasa dar se indragosteste lulea de printesa, motiv ce-l determina sa mai ramana si sa o ajute in lupta impotriva vrajmasului Sab Than.
Desi izbuteste sa-l invinga pe Sab Than, este pacalit si intors pe pamant de Matai Shang (Mark Strong), un reprezentant al unei alte rase de extraterestrii, ce doreau sa stapaneasca lumea si care dispuneau de superputeri.
In ce priveste incasarile realizate filmul a fost declarat un esec, intrucat acestea nu au reusit sa acopere nici macar un sfert din cheltuielile efectuate pentru realizarea si promovarea filmului.
Probabil ca vina apartine unei alte productii din 2009, respectiv „Princess of Mars” (Printesa de pe Marte), realizata cu buget redus, in a carei distributie apare in rolul principal Antonio Sabato Jr.
„Princess of Mars” 2009 s-a dovedit a fi o catastrofa intr-atat de mare ca o mare parte din public si-a pierdut orice interes pentru subiectul de mai tarziu John Carter.
Personal consider ca productia „John Carter” din 2012 este o realizare de exceptie ce-si merita toate aprecierile si laudele iubitorilor de filme SF.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator