luni, 26 noiembrie 2012

Calvaire (2004)


Genul: Horror/ Drama
Nota acordata: 7.00
Film francez de groaza ce poarta amprenta regizorului si scenaristului Fabrice du Welz – care probabil este si cea mai semnificativa realizare a sa de pana acum.
 „Calvaire” surprinde prin felul in care accentul este pus pe nebunie, absurd, disperare, straniu, prostie si degradare umana.
Un horror ce incearca sa dezvaluie natura umana in toata goliciunea si uratenia sa.
Povestea filmului incepe cu tanarul artist Laurent Lucas (Marc Stevens) ce se deplasa prin tara cu furgoneta, pentru a da spectacole in diferite locatii, incercand astfel sa castige un banut cinstit necesar supravietuirii.
Astfel el se afla la un azil pentru batrani unde este indelung aplaudat, dupa ce-si termina evolutia.
Primele secvente din film ne dezvaluie lumea in care bietul artist este nevoit sa traiasca, trebuind sa faca fata asalturilor venite din partea femeilor batrane, ce vedeau in el inca o sansa la marea iubire visata.
Pentru a scapa de acestea Laurent Lucas se pune la drum pe vreme nepotrivita, avand ca destinatie o alta asezare, unde avea programata o noua demonstratie artistica.
In furgoneta sa, Laurent incearca sa distinga conturile din fata farurilor ce apar din intuneric, pe ploaie.
La un moment dat acesta patrunde pe un drum de tara unde masina practic intepeneste, la o frana pusa mai tare.
Laurent realizeaza ca se afla intr-un loc izolat, inconjurat de padure.
Dar din padure apare un tanar ciudat ce-si cauta cainele, pe Bella.
Profitand de ocazie actorul il roaga pe ciudat sa-l conduca la cel mai apropiat han. Acesta il conduce la locuita domnului Bartel, ce traia singur si fara vecini in jur, in apropierea unui mic sat.
Domnul Bartel se arata a fi destul de amabil oferindu-i lui Laurent una dintre camere, cu toate ca hanul era inchis de mai mult timp.
Tanarul actor innopteaza in camera oferita, iar in dimineata urmatoare este trezit de sunetul tractorului lui Bartel, ce ii tracta furgoneta pana in curtea hanului.
Domnul Bartel se arata neobisnuit de prietenos si saritor, telefonand acasa la mecanic pentru a-l solicita sa se prezinte si sa repare furgoneta.
Pentru ca mecanicul intarzia sa apara, Bartel se ofera sa repare el masina, sfatuindu-l pe Laurent sa faca o plimbare  pe cararea din padure dar sa nu se apropie de sat, fara sa-i explice de ce.
Laurent va descoperi singur faptul ca satenii aveau un comportament foarte bizar ce implica sexul cu anumite animale.
Se intoarce la han unde va ramane inca o noapte, iar a doua zi dimineata cand este gata de plecare va constata ca nici domnul Bartel nu este strain de nebunie. Cosmarul incepe odata ce Bartel isi dezvaluie adevaratul chip.
Bietul actor va fi tinut captiv de catre hangiu, care il va rade in cap si-l va imbraca intr-o rochie, intrucat in mintea lui nebuna credea ca nevasta sa „Gloria”, fugita in urma cu multi ani, s-a intors inapoi la el acasa, in persoana lui Laurent.
Insa si restul satului va afla de faptul ca sotia hangiului s-a intors acasa, iar o mare parte dintre acestia isi vor dori sa o posede, asa cum faceau si cu animalele din grajd.
Inconjurat de nebunie Laurent aproape ca-si pierde si el mintile, iar singura modalitate de a scapa de localnicii dereglati mintal este de a fugi prin padure si prin mlastina, imbracat doar intr-o rochie si tuns aproape chel.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator