duminică, 6 ianuarie 2013

Muschi artificiali deosebit de puternici

nanotuburi de carbon ce interactioneaza cu caldura unui fascicolde lumina concentrat, datorita invelisului de parafina. Acesti muschi artificiali au fost creati de oamenii de stiinta americani si reprezinta opremiera inlumea stiintifica, o descoperire ce deschide noi orizonturi spre crearea de materiale inteligente care sa raspunda la conditiile diferite de mediu

Oamenii de stiinta au creat un material inteligent din nanotuburi de carbon, foarte subtiri, in combinatie cu banala ceara.

Acest nou material are o putere de flexare superioara si ar putea fi determinat sa raspunda anumitor schimbari de mediu. Grosimea unui astfel de muschi artificial este dubla fata de un fir de par, insa poate ridica o greutate de 175000 de ori mai mare.

Spre comparatie, acesti muschi artificiali sunt mai puternici decat muschii oricarui animal cunoscut.

Procesul prin care  oamenii de stiinta au creat nanotuburile de carbon a  fost unul deosebit de migalos. Fiecare din fibre fiind subtire cat 9 nanometri, peste care s-a adaugat un invelis protector, iar la sfarsit acestea au fost legate folosindu-se parafina. Forma finala fiind cea a unei bobine, foarte asemanatoare cu banda de cauciuc folosita drept motor elastic pentru actionarea elicei, la unele avioane de jucarie.

Datorita stratului de parafina acest material raspunde foarte rapid la contactul cu un flash concentrat de lumina. Astfel muschii se umfla datorita interactionarii parafinei cu caldura luminii. Fibrele se extind in diametru si se contracta in lungime, cauzand o miscare de rasucire continua.

Comparativ cu un motoras electric, muschii artificiali s-au dovedit categoric superiori.

mana nano costum, muschi creati in mod artificial, un pas spre upgradarea conditiei umane
Insa acest tip de material poate fi folosit si in combinatie cu alte materiale ce se extind ca raspuns la alti factori decat caldura, cu un potential de  aplicabilitate larg pentru multe domenii, cum ar fi  in robotica, imbracaminte, diverse instalatii, motoare, aeronautica etc.
Probabil ca in viitorul apropiat muschii artificiali vor putea fi folositi pentru crearea primului Nanosuit (nanocostum) ori in domeniul medical pentru inlocuirea pe cale chirurgicala a muschiilor naturali, in vederea obtinerii unui randament de forta mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator