miercuri, 30 mai 2012

Profetii din lumea necuvantatoarelor


Marmota Phil.
In S.U.A. mai precis in Punxsutawney, situat la aproximativ 105 km nord-est de Pittsburgh, statul Pennsylvania se desfasoara anual, in data de 2 februarie, o ceremonie ciudata. 

Punxsutawney-Pennsylvania-SUA

Ritualul este organizat de un grup select numit Inner Circle, ai caror membrii pot fi remarcati usor dupa tinuta pe care o poarta, respectiv acestia se imbraca in smoching si isi pun palarii inalte si papion. Membrii Inner Circle - de altfel niste tipi foarte seriosi in viata lor de zi cu zi- se intrunesc in data de 2 februarie a fiecarui an pentru a urmari comportamentul unei marmote (Groundhog sau Marmota monax) denumite Phil in urma caruia vor face speculatii cu privire la imbunatatirea vremii. Trebuie mentionat faptul ca o astfel de ceremonie reprezinta o mare atractie turistica, la fata locului adunandu-se o multime de oameni formata din mii de curiosi si de fani, in ciuda frigului existent la acea data.

PROGETUL-DIN-LUMEA-ANIMALELOR

Cu totii stau si privesc la Phil. Daca acesta iese din vizuina (amenajata in tribuna, in locul in care se tine si discursul) si isi vede propria umbra” si se intoarce inapoi in culcus atunci inseamna ca va mai urma inca sase saptamani de iarna. Daca insa Phil nu „isi poate vedea umbra” atunci primavara va veni devreme.
Cea ce se intampla in Punxsutawney face parte mai degraba dintr-o traditie locala ce isi trage credinta dintr-o superstitie de origine germana, care spune ca daca un animal ce hiberneaza iese din vizuina in data de 2 februarie si arunca pe pamant o umbra vizibila, iarna va mai dura inca sase saptamani iar daca umbra animalului nu se poate observa atunci primavara va veni de timpuriu.
Poate parea ridicola si puerila o astfel de imagine cu un grup de oameni imbracati in tinuta pompoasa care se aduna an de an pentru a privi la un animal crezand ca acesta le-ar putea indica daca se va schimba sau nu vremea. Insa cate manifestari ce tin de traditii si credinte pot fi considerate obiceiuri ce nu depasesc  tiparul logicii si al ratiunii? Traditia lui Phil din Punxsutawney dureaza de 125 de ani.

MARMOTA-IN-VARSTA-DE-125-ANI

Membri Inner Circle, pe langa faptul ca isi organizeaza anual ceremonia, tin si o evidenta a pronosticurilor facute asupra vremii. Din anul 1887 Phil a facut numeroase pronosticuri, cu precizarea ca in registre exista si ani in care s-a trecut mentiunea „Nici o inregistrare” – probabil ca Phil nu prea a avut chef intotdeauna sa se trezeasca din hibernare si sa le spuna oamenilor cum le va fi vremea.
Sceptici spun ca predictiile facute de Phil sunt corecte in proportie de sub 40 %. Dar mai mult decat atat se pune la indoiala faptul ca o marmota ar putea supravietui timp de 125 de ani, stiindu-se ca durata de viata a unui astfel de animal este de maxim 15 ani.
Fanii „Groundhog Day” se incapataneaza impotriva oricarui argument ce pune la indoiala existenta lui Phil, afirmand ca acestuia i se administreaza in fiecare vara un fel de elixir, preparat de membrii Inner Circle dupa o reteta secreta, care ii prelungeste foarte mult viata.

Oposumul Heidi
Un alt prezicator din lumea animala a fost si oposumul Heidi. Scriu „a fost” pentru ca acesta a decedat in luna martie 2011, dupa ce a facut unele predictii cu privire la decernarea premiilor Oscar.

OPOSUMUȘ-HEIDI-PROFETUL


Se pare ca animalutul era destul de bolnav, suferind de mai multe afectiuni iar conducerea gradinei zoologice Leipzig din Germania a decis eutanasierea lui, pentru a-l scuti de suferinte.
Ceea ce a atras atentia la Heidi a fost faptul ca era sasiu, adica avea ambii ochii indreptati intr-o alta directie decat cea normala. Acest defect l-a facut sa para foarte dragalas, Heidi fiind un animal micut cu capul alb si urechiusele de culoare inchisa.
Nu se cunoaste cauza exacta pentru aparitia defectului ocular, presupunandu-se ca ori animalul a fost supus unor traume severe pe timpul cat a trait in S.U.A. ori ochiul sau a suferit o deformatie ca urmare a unei aglomerari de grasime din spatele globului ocular.

a-ghicit-castigatorii-premiilor-Oscar

In cadrul unei emisiuni transmise live de  Canalul american de stiri ABC s-au prezentat predictiile facute de Heidi pe marginea decernarilor premiilor Oscar din 2011. Astfel ca Heidi a fost eliberat intr-un spatiu anume amenajat unde au fost asezate cinci statuete pe care erau atasate fotografiile actorilor si actritelor ce au fost nominalizati la Oscar pentru categoriile „cel mai bun actor intr-un rol principal” si „cea mai buna actrita intr-un rol principal”. Heidi urmand sa indice castigatorii atingand statuetele.

cel-mai-mic-cinefil-din-lume

Heidi a ales fara gres pe viitorii castigatori, respectiv Natalie Portman, pentru rolul din filmul „Black Swan” si pe Colin Firth, pentru rolul din filmul „The King’s Speech”.
Tot astfel Heidi a fost pusa sa ghiceasca si filmul castigator al premiului Oscar la categoria „cel mai bun film”. Aici Heidi s-a cam pripit alegand filmul „127 Hours”, care desi a avut nominalizari la sase categorii nu i s-a decernat nici un premiu Oscar.

Caracatita Paul
In diverse experimente efectuate caracatitele i-au uimit pe oamenii de stiinta cu inteligenta de care pot sa dea dovada.
pronosticuri-fotbal-nationala--germaniei

Caracatita numita Paul a fost un alt animal inzestrat cu abilitatea de a profetii. S-a nascut la Weymouth, in Anglia si a trait cea mai mare parte din viata la Aquarium Sea Life Centre in Oberhausen – un centru de atractie comercial din Germania.
Din pacate si despre Paul trebuie sa vorbim la trecut intrucat a decedat in toamna lui 2010, dupa ce a facut unele pronosticuri cu privire la meciurile de fotbal disputate in cadrul campionatului mondial de fotbal din Africa de Sud, in special cele disputate de nationala Germaniei.
Pentru a-i facilita si stimula alegerile lui Paul, in acvariul in care acesta inota au fost scufundate doua mici urne transparente ce contineau fiecare cate o midie si pe care au fost atasate steagurile nationalelor de fotbal ce urmau sa-si dispute meciurile.  Paul urmand sa indice echipa castigatoare prin extragerea midiei din urna ce purta insemnele tarii de care aceasta apartinea.
Caracatita a profetit fara gres faptul ca Germania se va califica in sferturile de finala, invingand Anglia, precum si victoriile pe care nemtii le-au avut in meciurile cu Australia si Ghana, dar si infrangerea pe care acestia au suferit-o in meciul cu Serbia. Anterior Mondialului din Africa de Sud caracatita a facut pronosticuri corecte in proportie de 86% si in meciurile disputate in cadrul Campionatului European de Fotbal din 2008, organizat de Austria si Elvetia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator