vineri, 1 iunie 2012

Ciuperca ce transforma insectele in zombi




 
  In padurile tropicale din sud-estul Braziliei exista o ciuperca parazita denumita Ophiocordyceps unilateralis ce ataca corpul furnicilor intr-un mod absolut infiorator si macabru.
Ciuperca a fost descoperita inca din anul 1859 de catre marele naturalist Alfred Russel Wallace, dar se pare ca exista dovezi fosilizate ce atesta existenta ciupercii cu 48 de milioane de ani in urma.
Dupa cum se stie furnicile sunt încontinuu in cautarea hranei, umbland la distante apreciabile fata de musuroi. Modul in care se realizeaza infestarea este prin spori. Odata infestata cu Ophiocordyceps furnica innebuneste, in prima faza incepe sa-si frece capul cu perechea de picioare din fata dupa care isi va cauta un loc izolat in care sa moara.


Oamenii de stiinta au observat faptul ca furnicile se izoleaza in majoritatea cazurilor pe suprafata inferioara a unei frunze aflata pe partea de nord a plantei, la o distanta de sol de aproximativ 20 de cm,  intr-un mediu de umiditate in jurul valorii de 95% si cu temperaturi cuprinse intre 20 si 30 de grade C – acestea fiind conditii proprice si convenabile pentru dezvoltarea ciupercii. Inainte de a muri furnica isi inclesteaza mandibulele pe nervura principala a frunzei, lesul acesteia fiind astfel bine fixat iar ciuperca putandu-se dezvolta si creste din trupul furnicii fara nici o problema. Observarea comportamentului ciudat al furnicii i-a pus pe ganduri pe cercetatori, de aici rezultand numeroase controverse, intrucat desi s-a constatat faptul ca ciuperca elibereaza in corpul furnicii diversi alcaloizi, nu se cunoaste felul in care aceasta poate influenta comportamentul furnicii. Se presupune ca ori furnica a dezvoltat de-a lungul timpului  un fel de comportament de protejare a speciei, izolandu-se de restul musuroiului, ori comportamentul acesteia este influentat si modificat de ciuperca. Cel mai probabil furnica este transformata intr-un zombi si executa comenziile transmise pe cale chimica de catre ciuperca.
Potrivit unor cercetatori in padurile tropicale sunt adevarate cimitire cu astfel de insecte ce sunt infestate cu ciuperca Ophiocordyceps. Ciuperca este capabila sa distruga colonii intregi de furnici.
Nu au fost intelese foarte bine mecanismele prin care aceasta ciuperca reuseste sa se raspandeasca si sa se dezvolte, cert este ca odata ajunsa in corpul furnicii miceliul incepe sa se impanzeasca in partea superioara a capului insectei, hranindu-se cu enzimele aflate in acest loc, iar dupa o saptamana de la infestare isi ucide gazda si se dezvolta prin cresterea in exterior a unei membrane, respectiv prin dezvoltarea unui „pod” alcatuit din spori. Ulterior intreg corpul insectei este acoperit de excrescente formate din spori.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator