Nota acordata: 8.00
Este un third-person shooter,
respectiv un game horror ce se adreseaza adultilor. Jocul a fost dezvoltat de studioul finlandez Remedy Entertainment, aceiasi care au creat jocurile video de succes Max Payne (2001) si Max Payne 2 (2003).
Jucatorii vor trai povestea personajului Alan Wake, un scriitor de succes care dupa ce-si pierde sotia in conditii misterioase incepe o lupta incrancenata cu o armata intreaga de forte intunecate devastatoare.
Actiunea se petrece fictiv in orasul Bright Falls din statul Washinghton, S.U.A.
Gameplay-ul in modul „campain” se desfasoara atat in oras cat si in afara lui, respectiv in padure, la o fabrica de cherestea izolata, in cadrul unei hidrocentrale sau pe langa diverse cabane, la o ferma, intr-un parc, la un azil de nebuni etc .
Jucatorul controleaza miscarile personajului Alan Wake si va lupta impotriva unei forte numita “Taken” ce poate poseda si lua in stapanire aproape orice alta persoana. Modul de lupta este original, nemaifiind intalnit pana acum in nici un shooter.
Astfel ca pentru a va invinge adversarii va trebui ca mai intai sa concentrati asupra lor fascicolul de lumina reticular al unei lanterne pentru a distruge “negura” sau mai bine zis pacla de intuneric ce iradiaza din trupurile celor posedati. Aceasta pacla actioneaza ca un scut, protejandu-i pe vrajmasi de atacuri fizice directe. Dupa ce pacla de intuneric dispare sub actiunea fascicolului de lumina va trebui sa-i trageti adversarului cateva gloante pentru a-l nimici, intrucat acesta desi nu mai este protejat de pacla tot va continua sa atace.
Trebuie sa adaug ca lanterna functioneaza cu bateri ce trebuiesc schimbate destul de des, altfel se incarca singura destul de greoi. La fel si cu munitia care trebuie cautata si gasita, in caz contrar nu-ti mai ramane decat optiunea de a fugi ca un bezmetic in timp ce posedatii iti umfla cocoasa cu lovituri de topor.
Mi s-a intamplat destul de des sa fug de posedati cautand disperat un stalp de iluminat stradal la care sa ma adapostesc (posedatilor nu le place lumina puternica). Anumiti stalpi au chiar si propriul generator de curent ce poate fipornit cam din vreo doua sau trei incercari. Au fost si momente de panica cand, dupa ce am luat cateva ciomege zdravene pe spinare, am reusit sa ajung in lumina unui astfel de stalp, dar nici bine n-am apucat sa rasuflu usurat ca becul si-a gasit tocmai atunci momentul sa-si aminteasca ca are termenul de garantie expirat si sa se arda, lasandu-ma neprotejat, pe intuneric si intr-o companie deloc agreabila.
In general am gasit insa destula munitie pentru a respinge atacurile nemiloase exercitate de muncitorii forestieri luati in stapanire de “Taken”. Pe langa topoarele forestierilor am fost nevoit sa infrunt si stoluri imense de ciori, ce se napusteau de nebune asupra mea, precum si diverse obiecte ce se desprindeau de sol si asteptau suspendate in aer momentul prielnic ca sa ma cafteasca cat mai zdravan, fiind cuprinse de bine cunoscutul fenomen poltergeist.
La un moment dat jocul iti ofera posibilitatea de a folosi o masina, respectiv de a conduce prin intuneric si printre bandele fioroase de maniaci posedati din industria exploatarii si prelucrarii masei lemnoase.
De asemenea, pe tot parcursul jocului dai in cele mai neasteptate locuri de paginile romanului pe care tu, Alan Wake, le-ai scris, dar inca nu-ti amintesti. Aproape in orice cabana sau cladire in care vei intra ai sa descoperi cate un televizor la care tocmai se difuzeaza filmul transpus dupa romanul tau. Asta ca sa va faceti o idee cam cat de nebulos este scenariul jocului. Alan Wake este vanat atat de politia locala cat si de FBI, fiind invinovatit de disparitia nevestei sale.
Jocul este un fel de Twin Peacs conceput pentru consola. De altfel realizatorii jocului au recunoscut ca s-au inspirat din celebrul serial aparut in 1990, precum si din „The Shining”, romanul lui Stephen King transpus pe ecran in 1980 si regizat de Stanley Kubrick dar si din filmul regizat de Alfred Hitchcock „Pasarile”, din 1963.
Shooter-ul dureaza destul de mult, tinand cont de faptul ca iti vor fi necesare mai multe incercari pentru a trece de niveluri. Pe parcursul actiunii jocului exista riscul de a fi intr-atat de captivat incat sa uiti de lista treburilor casnice ce o aveai de rezolvat in ziua respectiva.
Controlul este destul de bun, astfel ca dupa cateva incercari inveti relativ repede cum sa procedezi atat cu lanterna cat si cu arma, avand o directie de tintire suficient de precisa. Au existat insa si momente (destul de putine) cand am incercat sa fug pentru a ma salva intr-o zona sigura dar am ajuns in bratele maniacilor care m-au casapit fericiti.
Designul este destul de reusit, oferind destule peisaje superbe si locuri misterioase.
Armele nu sunt foarte variate, respectiv ai parte de pistol, de carabina, de shotgun, de rachete semnalizatoare, de flashuri, de lanterne de diferite marimi.
Actiunea jocului este captivanta si foarte aproape de realism, cu toate ca nu este in regim permanent alert - Alan Wake se mai plimba, mai cerceteaza, mai schimba o vorba sau ii mai face cuiva cate un mic serviciu.
De bug-uri nu am dat si nu cunosc sa fi dat cineva pana acum.
Cerinte minime (Minimum System Requirements) a PC-ului pentru a putea juca game-ul Alan Wake:
1.CPU: Intel Core 2 Duo E 4400 Ghz 2 Ghz sau AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5400 sau mai bine
2.GPU:
a)AMD ATI Radeon 3650, 4450, 5550, 6450 sau mai mult
b) NVIDIA GeForce 8600GT, 9500GT, GT120, GT430, GT520
3. Ram:2 GB
4. Sistem de operare: Windows XP SP2
5. Spatiu de stocare pe hard disk: 8 GB de spatiu liber
6. Placa de sunet: Directx 9.0c
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator