vineri, 19 octombrie 2012

No Country for Old Men (2007)


 

Genul: Crima/ Thriller/ Drama/
Nota acordata: 7.75
Filmul a primit patru premii Oscar si doua premii Golden Globe.
In distributie apar actori consacrati cum ar fi: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson.
De partea de regie s-a ocupat Ethan Coen iar de scenariu Joel Coen - cei doi frati conlucrand impreuna.
Bugetul filmului nu a fost foarte mare, ci unul destul de modest,  de doar 25 milioane de dolari.
Scenaristul Joel Coen si actorul Javier Bardem au primit fiecare atat un premiu Oscar cat si un premiu Golden Globe - primul pentru “cel mai bun scenariu scris dupa un material” iar al doilea pentru “cel mai bun actor intr-un rol secundar”.
Regizorul Ethan Coen a castigat si el un premiu Oscar. De asemenea, “No Country for Old Men” a fost premiat cu Oscar la categoria “cel mai bun film”.
Scenariul este o adaptare dupa romanul omonim scris de Cormac McCarthy (S.U.A.) si publicat in anul 2005.
In filmul “Nu exista tara pentru batrani” un oarecare Llewelyn Moss (Josh Brolin), in timp ce se afla la vanatoare, descopera in desert cateva camionete si cadavre ciuruite de gloante, alaturi de care se aflau armele.
Intr-una dintre camionete, plina cu droguri, se afa un singur muribund, care, printre gemete, i-a cerut putina apa. Llewelyn Moss nu are apa sa-i ofere, insa isi da seama ca trebuie sa mai existe inca un supravietuitor, respectiv cel care a reusit sa fuga cu banii.
Pentru ca era un vanator antrenat, acesta reuseste sa urmareasca dara de sange pana la locul unde se prabusise traficantul ranit, ce fugise cu banii. Acesta era deja mort, iar alaturi de trupul neinsufletit se afla o valiza mare plina de bani.
Llewelyn Moss nu sta pe ganduri prea mult si ii ia mortului banii, dupa care se intoarce acasa la sotie.
Ajuns acasa, Moss isi ascunde banii dar, totodata, are cateva mustrari de constinta, motiv pentru care se decide sa se intoarca pe inserat la scena macelului, cu o plosca cu apa.
La fata locului insa lucrurile se schimbasera, in sensul ca nu mai exista nici un supravietuitor; omul ranit care ii ceruse apa avea acum o gaura mare in cap.
Moss isi da seama ca locul este supravegheat de raufacatori si ca a facut o greseala mare reintorcandu-se.
Este haituit de mafioti dar scapa, insa cu mare dificultate.
Traficantii vor angaja un asasin profesionist pentru a le recupera banii, respectiv pe un anume Anton Chigurh  (Javier Bardem). Dar acest asasin se dovedeste a fi destul de instabil psihic, pornind o urmarire pe cont propriu si dupa propriile lui principii demente, in urma careia va lasa o multime de cadavre.
Aparent fara nici un motiv anume, Anton Chigurh dadea cu banul pentru a se decide daca sa ucida sau nu o persoana nevinovata, ce avea nenorocul de a-i iesi in cale.
Pe urmele fugarului porneste seriful Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones), care insa este total depasit de situatie, neputandu-si tine promisiunea facuta sotiei lui Moss, de a-l aduce pe acesta acasa nevatamat.
Traficantii nu se lasa nici ei mai prejos si trimit pe urmele asasinului si a lui Moss un detectiv, pe nume Carson Wells (Woody Harrelson), care, de asemenea, se dovedeste a nu fi la inaltimea periculosului asasin.
Finalul filmului poate fi considerat cel putin neobisnuit, in comparatie cu multe alte filme de gen.
De fapt “No Country for Old Men” indeamna la meditatie cu privire la natura raului si pierzania ce a cuprins intreaga America, de mai multe decenii.
S-au stins vechile credinte si mentalitati ce inglobau cavalerismul, onoarea, iubirea si respectul fata de proprii semeni, acestea fiind inlocuite de ispite murdare, nebunie si ura. Nu exista patrie pentru cei ce inca cred in vechile principii.    
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator