luni, 9 iulie 2012

Combaterea parului nedorit





indepartarea si eradicarea parului nedorit; cum sa elimini complet parul nedorit de pe fata; epilare profesionista sau care se poate face acasa; metode sigure de indepartare a parului


La unele femei aparitia parului de prisos de pe fata este cauzata, de cele mai multe ori, de tulburari ce survin in buna functionare a glandelor endocrine. Astfel ca apar fire de par nedorite si inestetice pe obraji, pe barbie si pe buza superioara.
 
Inainte de a incepe orice tratament este bine sa consultati medicul endocrinolog.

Excesul de par poate fi eliminat urmand mai multe tipuri de metode si tratamente, respectiv prin albire, radere, smulgere cu ajutorul unei pensete, aplicarea unor creme depilatoare ori ceara, medicamente, laser, precum si prin electroliza.

Insa toate aceste tratamente prezinta neajunsuri si, mai mult, sunt doar masuri temporare, cu exceptia laserului si a electrolizei.

Daca constatati ca pielea dumneavoastra nu poate face fata tipului de tratament ales, atunci este bine sa va orientati spre modalitati mai potrivite de inlaturare a parului.

Depilare folosind ceara – Ceara topita si fierbinte este turnata pe piele dupa care este lasata sa se raceasca. Firele de par incorporate in ceara solidificata sunt indepartate prin smulgere. Metoda se poate repeta abia dupa ce firele de par au crescut suficient de mult pentru a putea fi incorporate in ceara, insa firele de par se vor regenera abia dupa o luna de zile de la depilare. Aceasta tehnica implica durere, iritarea pielii si uneori chiar arsuri cauzate de ceara mult prea fierbinte aplicata pe piele.

Depilare prin aplicarea unor substante chimice – exista mai multe produse disponibile sub forma de spume, creme si lichide ce au rolul de a dizolva firul de par, astfel ca se produce o rupere a firului sub suprafata pielii iar regenerarea devine mai lenta. Pot aparea iritatii si chiar durere mai ales daca nu se respecta intocmai indicatiile de pe echitele produselor.

Albirea firelor de par – exista mai multe produse in comert ce au proprietatea de a face parul sa devina mai fin si mai deschis la culoare. Astfel firele de par devin mai putin vizibile dar si mai usor de indepartat. Folosirea exagerata a angentilor de albire poate irita pielea.

Rasul – Prin radere repetata textura parului se schimba, respectiv firul de par va incepe sa creasca mai repede, devine mai gros si mai vizibil, schimbandu-si culoarea. Raderea este doar o masura temporara ce trebuie repetata destul de des. Îndepartarea parului de pe fata prin radere este practicata zilnic de către barbati insa nu este o masura recomandata femeilor.

Smulgerea – smulgerea firelor de par cu ajutorul pensetei este o practica larg raspandita. Pentru ca implica disconfort, iritare si chiar durere este bine sa folosim aceasta metoda doar pentru zone mici si cu par putin. Pentru a atenua iritatiile este bine sa se treaca un cub de gheata peste piele inainte de smulgere. Firul de par este eliminat prin smulgere inca de la radacina fapt ce-i determina o crestere mai lenta, decat daca ar fi fost ras.  Pot aparea cicatrici de dimensiuni mici daca se exgereaza cu smulgerea firelor intr-o zona restransa, precum si infectii daca nu se iau masuri de dezinfectare a pielii si a instrumentelor folosite.

Electroliza –electroliza presupune aplicarea unui curent electric ce distruge radacina firului de par, prin introducerea unui ac din otel sau din alt metal in deschiderea folicului de par. Firele de par slabite de puterea curentului electric sunt indepartate ulterior cu ajutorul unei pensete. Firul de par nu va mai creste, o data ce radacina sa este distrusa.

Indepartarea firelor de par prin electroliza depinde in mare masura de priceperea si indemanarea specialistului (medicului sau electrologistului), intrucat procedura introducerii acului in foliculul de par este una oarba, respectiv s-ar putea ca cel ce manevreaza acul sa nu nimereasca radacina firului de par, care nu va fi distrusa in intregime. In astfel de situatii firul de par va reaparea, insa va avea o textura mult schimbata.

In comert au aparut aparate cosmetice pentru auto aplicarea electrolizei, insa nu este recomandat sa va aplicati singuri aceasta metoda, intrucat va fi aproape imposibil sa nimeriti cu acul foliculul de par privindu-va in oglinda.

De asemea, sunt recomandate sedinte cu o durata de pana la o jumatate de ora in care se vor indeparta doar pana la 60 de fire de par.

Electroliza este un proces lung si costisitor, precum si intr-o anumita masura dureros, mai ales daca este aplicata in zonele sensibile ale corpului. Pe langa inrosiri si iritatii mai pot aparea mici cratere si cicatrici.

Tratamentul cu laser - este o procedura nedureroasa care nu cauzeaza raniri asupra pielii si care distruge radacina firului de par prin producerea unor orificii extrem de fine ce ajung pana in straturile profunde ale pielii.

Tratamentul prin administrarea unor medicamente – exista o serie de medicamente ce pot incetini productia firelorde par nedorite. De cele mai multe ori aceste medicamente contin hormoni estrogeni. Nu va administrati din proprie initiativa aceste medicamente, ci doar la sfatul medicului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator