sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Tehnologia viitorului


 
Desigur ca multi dintre dumneavoastra v-ati intrebat cum va arata lumea peste 500 de ani.
Cum vor arata automobilele ? Cum se vor distra oamenii? Vor aparea medicamente revolutionare? Vom putea coloniza alte planete? Vom imbunatatii sistemul social si economic ce guverneaza intreaga societate?
Politicile actuale precum si tehnologia de avangarda ne ofera cateva raspunsuri cu privire la modul in care va fi modelat viitorul parcurs al omenirii.
 

Automobilele viitorului


 
Bineinteles ca majoritatea dintre iubitorii SF-ului spera ca in viitor automobilul sa poata circula zburand pe sosele aeriene, asa cum a fost prezentat in foarte multe lucrari de gen. Dar nu exista nici o tehnologie atat de sigura, nepoluanta si silentioasa pentru a realiza ridicarea de la sol a unui obiect de greutatea si dimensiunile unui automobil si  a-l face sa navigheze prin aer in asa mod incat sa nu fie nevoie de controlul si regimul impus avionelor sau elicopterelor din prezent. Probabil ca peste 15000 de ani oamenii vor reusi sa atinga un astfel de nivel tehnologic.
Sau ce sa mai vorbim de calatoriile prin teleportare? Fata de aceasta tehnologie  suntem atat de departe ca nici nu ne putem imagina.
Conform ultimelor statistici populatia globului este in crestere, in special in centrele urbane, ce devin din ce in ce mai aglomerate.
Politicile actuale ale statelor europene tind spre o calitate a vietii cat mai buna, chiar daca in prezent multe dintre tari se confrunta cu o criza economica pentru care se iau  masuri drastice de redresare.
De asemenea, devine tot mai stringenta nevoia de reducere a factorilor poluanti, iar o mare parte din noxele ce sunt eliberate in atmosfera provin de la sutele de milioane de autovehicule ce circula pe autostrazi, pretutindeni in lume.
Automobilul viitorului va trebui sa functioneze pe combustibil nepoluant.
In prezent exista asa numitul biocombustibil, pentru care, desi reduce cu mult noxele, totusi mai este nevoie de imbunatatirea tehnologiei prin care acest tip de combustibil este fabricat, intrucat prin simpla procesare a materiei prime se elibereaza in atmosfera cantitati enorme de noxe.



Exista de asemenea o tehnologie a automobilelor electrice, insa nu este pe deplin perfectionata. Un automobil electric are o autonomie relativ scazuta, avand nevoie de multe ore de alimentare pana cand bateriile i se vor reincarca.

MOTOCICLETA ELECTRICA


Tehnologia vehiculelor electrice face in prezent pasi marunti dar siguri. Avantajul la motoarele electrice sunt ca acestea nu polueaza, nu emana mirosuri neplacute si nu produc mult zgomot.

Trebuie mentionata si forma unui astfel de autovehicul, care, cel mai probabil, va fi de dimensiuni mici pentru a se putea strecura cu usurinta in traficul intens, precum si pentru a fi mai usor de parcat.


DETONATOR

O creatie ce arunca o viziune asupra autovehiculelor din viitor este motocicleta electrica “Detonator”- concept ce apartine lui Daniel Simion si dezvoltat de Parker Brothers.
Din acest concept s-au inspirat si realizatorii filmului SF „Tron: Legacy” din 2010.

 
Domeniul medical

Este usor de vazut spre ce se indreapta in prezent tehnologia din domeniul medical.
 
PROTOTIP DE OCHI ROBOTIZAT
Exista deja create in mod artificial, din celule stem sau altceva, diferite organe cum ar fi : vase de sange, inima, plamani (stadiu de prototip), ficat, rinichi, precum si diferite dispozitive electronice ce ajuta sau asigura buna functionare a organelor.
Costul acestor organe artificiale este in prezent enorm, dar probabil ca in viitor se vor gasi solutii cu ajutorul carora sa se depaseasca aceste impedimente.

PICIOR ROBOTIZAT

In dezvoltare se afla diferite proteze ce pot inlocui mainile sau picioarele. Se crede ca in viitorul apropiat aceste dispozitive vor devenii intr-atat de performante ca le vor depasi chiar si pe cele naturale.

MANA ROBOTIZATA
O mana robotizata va deveni mai flexibila, mai puternica si mai rezistenta decat o mana normala, in timp ce simturile vor fi asigurate printr-o retea de electrozi microscopici ce vor transmite impulsuri catre creier. 
Tot astfel vor fi create diverse dispozitive ce vor asigura „upgradarea”- imbunatatirea conditiei umane, asigurand o memorie mai buna, un auz mai bun, o vedere mai buna, o rezistenta mai mare fata de anumiti factori de stres, putere si energie mai multa etc.
Bionica se va dezvolta intr-atat de mult incat anumite dispozitive vor putea fi transplantate inca de la nastere sporind capacitatile de invatare si asigurand astfel  micutului un viitor cu mai multe oportunitati.
Oamenii bionici vor avea prioritate in societate, atat la angajarea intr-o firma cu prestanta cat si in ce priveste sansele de reusita in viata, spre deosebire de cei ce vor prefera sa se pastreze normali, asa cum i-au facut mamele lor.
Dar si tehnologia transplanturilor trebuie mentionata, pentru ca daca aceasta va avansa suficient de mult se va putea realiza transplantarea capului unei persoane pe un trup strain, mai sanatos si poate chiar mult mai tanar si deci cu o durata de viata mai mare. Trupul tanar apt pentru transplantare ar putea fi o clona a originalului – daca in viitor oamenii isi vor depasi barierele morale si religioase.
Nanoboti navigand in corpul uman
O alta tehnologie cu aplicatii si in domeniul medical va fi si cea a nanobotilor – adica a robotilor de foarte mici dimensiuni ce pot fi programati sa faca anumite lucruri.
De exemplu in cazul unui cheag de sange aflat intr-o zona imposibil de operat se injecteaza un astfel de microrobot care, urmand un anumit program, se va deplasa catre locul bolnav pentru a indeparta cauza afectiunii.
Se crede ca nanobotii vor putea in viitor sa indeparteze si sa tina sub control celulele canceroase.
Insa suntem destul de departe din punct de vedere al dezvoltarii inteligentei artificiale pentru a putea realiza o astfel de minune tehnologica. 


Societatea

Asa cum s-a vehiculat si in prezent, in viitor va fi absolut necesara o mai buna gestionare a resurselor umane in corelare cu cele economice.
Astfel ca pentru a mentine un anumit control asupra populatiei si implicit asupra economiei se va proceda la renuntarea treptata a banilor ca si modalitate de plata.

Acestia vor fi inlocuiti de datele din Micro Cipurile  individuale, pentru care anumite institutii, in genul celor bancare de astazi, vor credita persoana posesoare a unui astfel de dispozitiv pentru a putea beneficia de diverse servicii si facilitati.
Pe acelasi cip, unde se afla creditul, vor fi stocate si informatiile cu privire la persoana respectiva, respectiv numele, adresa, varsta, locul de munca, meseria, studii, vechimea in munca, codul de asigurat, semnalmentele personale, fotografia etc. Persoanele ce ocupa o pozitie fruntasa in societate vor fi cu mult mai usor si mai bine creditate.



Este greu de anticipat daca aceste cipuri vor fi implantate chirurgical in corp sau vor fi purtate in diverse alte obiecte (probabil ca acest lucru va fi la alegerea fiecarei persoane), dar cert este ca in viitor astfel de lucruri vor exista. In ce priveste disparitia banilor ca modalitate de plata se vor invoca o multime de motive, de la faptul ca acestia reprezinta un mare pericol pentru sanatate (datorita numarului mare de microbi) pana la ideea ca o astfel de masura ar ajuta economia tarii respective si ar putea crea avantaje si facilitati pentru fiecare persoana in parte. De asemenea, elementul infractional va fi cu mult mai redus intrucat un talhar nu s-ar putea folosi de cipul unei alte persoane fara sa fie depistat.

 
Comunicatii si entertainment

Daca tehnologia medicala si sitemul social fac pasi maruntei, acelasi lucru nu se poate spune si despre tehnologia de entertainment. Se pare ca eforturile omenirii sunt canalizate foarte mult in aceasta directie si mai putin spre lucrurile ce ar putea fi considerate serioase, dar aceasta este politica generala de acum.


In prezent ni se par colosale noile tablete PC precum si tehnologia 3D, prin care putem viziona imagini ce parca tind sa se desprinda de ecran.
In viitor veti putea urmarii stirile tv facand diferite activitati (curatenie, plimbari etc).
Acest fapt este dat de tendinta actuala a tehnologiei audio-video de a se micsora si de a deveni cat mai practica pentru om. Am putea vorbi de ochelari speciali, ca niste monitoare de mici dimensiuni sau de ecrane subtiri ce se pot rula sau impaturii asemenea unor reviste insa nu acesta este idealul tehnologic spre care tinde sa se indrepte tehnologia audiovizuala.
Pentru ca daca oamenii au inceput sa considere televizorele color, fie ele cu led sau cu plasma, de dimensiuni foarte mari, ca fiind deja banale, inginerii vor trebui sa gaseasca noi solutii pentru a dezvolta acest tip de tehnologie.
Televizoarele 3D produc deja valva mare, oamenii aratandu-se extrem de incantati de noua aparitie, insa cu timpul se vor plictisii si de acestea si vor dori mai mult, respectiv isi vor dori ceva cu care sa interactioneze si sa nu fie limitati doar la a privi si asculta in tacere.


In viitor se va dezvolta o tehnologie a hologramelor animate de o inteligenta artificiala, astfel ca oamenii vor putea interactiona cu diverse programe, fie ele de invatare, comunicare, navigare internet sau jocuri distractive.
Imaginativa ca vreti sa invatati o limba straina, pentru care nu aveti timp sau suficienti bani sa urmati cursurile unui profesor. In viitor veti avea un aparat mic, cat un celular normal, pe care il veti aseza pe masuta din fata dumneavoastra iar dupa ce veti apasa cateva comenzi va aparea alaturi holograma unei profesoare tinere si foarte draguta (sau profesor tanar si dragut), care, cu o voce suava si foarte sexi, va incepe sa va explice cu rabdare pronuntia si scrierea cuvintelor din limba respectiva. In tot timpul acesta dumneavoastra veti sta intins si relaxat pe canapea si veti comunica cu holograma ca si cum ar fi o persoana vie.


In urma cu cativa ani, in timpul unei emisiuni de stiri a CNN, holograma prezentatoarei Jessica Yellin a aparut in studioul din New Yourk, realizandu-se astfel o  transmisie Live din Chicago a ultimelor stiri in ce priveste desfasurarea alegerilor din S.U.A. Pentru realizarea acestei holograme s-au folosit nu mai putin de 35 de camere HD (High-definition). 


 
Dupa o vreme, oamenii vor considera si hologramele ca fiind demodate sau insuficient de practice pentru a le satisface pe deplin nevoile, iar atunci tehnologia se va indrepta spre crearea androizilor ce pot sa interactioneze fizic, prin atingere, asemenea unei persoane normale. Insa acest stadiu al dezvoltarii este inca foarte departe, probabil peste inca vreo 3000 de ani.




 
Colonizarea altor planete

 
Asa cum stie toata lumea in prezent nu se poate vorbi de existenta unor colonii pe alte planete intrucat acest lucru ar implica atat costuri uriase cat si aspecte etice.
Pentru aceste motive sunt trimise doar sonde spatiale pentru explorare, precum si „rovers”- vehicule ce se deplaseaza pe solul altor planete, in special pe Marte.
In viitor aceste „rovers” vor fi inlocuite de roboti de mici dimensiuni ce vor fi programati sa efectueze anumite munci pentru a pregati sosirea oamenilor pe planeta. Prima planeta vizata pentru colonizare va fi bineinteles Marte.
Roboteii vor sapa adevarate tunele in solul martian in cautarea mineralelor si a resurselor necesare unei viitoare colonizari umane, pe care le vor stoca si depozita, asemenea unor furnicute foarte harnice. Dupa mai multe decenii in care roboteii vor muncii de zor, vor sosi si oamenii ce vor avea la dispozitie stocurile de apa si de substante minerale necesare supravietuirii.   


 
Insa o colonie pe Marte nu va fi suficienta, intrucat in cazul in care pe planeta exista pericolul de a se produce un cataclism major va fi nevoie de o modalitate de evacuare rapida a oamenilor spre un loc sigur. Aceasta siguranta nu poate fi garantata de intoarcerea pe Pamant, data fiind distanta destul de mare intre Marte si Tera, ci de o statie spatiala enorma, construita in spatiu, tot cu ajutorul robotilor, ce va orbita in jurul planetei folosind-o ca pe un scut (in cazul unui impact cu un meteorit).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator