sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Calatoria distructiva a unei proteine prin creier poate provoca maladia Parkinson


O proteina denumita alfa-sinucleina poate fi responsabila cu aparitia maladiei Parkinson. Cercetatorii au experimentat pe soareci iar in urma testelor au concluzionat ca aceasta proteina este responsabila cu infestarea celulelor nervoase cu corpi Lewy, fapt ce duce la o scadere a productiei de dopamina - substanta responsabila cu coordonarea si echilibrul
 
Un studiu efectuat pe soareci duce la concluzia ca in spatele aparitiei maladiei Parkinson ar putea sta o proteina anormala ce se raspandeste insidios in creier.

In cazul soarecilor o versiune nociva a proteinei ajunge in creierul sanatos unde distruge celule importante, cu rol de echilibru si de coordonare.

Savantii cred ca daca acelasi lucru se intampla si la om atunci ar putea fi gasite modalitati de a combate Parkinson.

Descoperirea a fost realizata de catre oamenii de stiinta din cadrul University of Pennsylvania Perelman School of Medicine in Philadelphia.

Proteina respectiva se numeste „alfa-sinucleina”.

Particule mici (denumite corpi Lewy) se aduna in interiorul celulelor nervoase din creier, afectandu-le in special pe acelea care sunt responsabile cu producerea dopaminei – substanta ce transmite informatia intre neuronii creierului, avand un rol important in  controlul motilitatii si al miscarilor musculare.

Distrugerea in masa a acestor celule producatoare de dopamina duce la simptome specifice bolii Parkinson, cum ar fi tremor si rigiditate musculara.

Cercetatorii au procedat in experimentele lor la injectarea de alfa sinucleina in creierul soarecilor sanatosi. Dupa 30 de zile proteina s-a raspandit, celulele fiiind afectate rand pe rand. Propagarea a fost si mai extinsa dupa ce au trecut doar cateva luni. Corpi Lewy au patruns in interiorul celulelor din creierul soarecilor dupa doar sase luni de zile. Foarte putine dintre celulele nervoase au ramas neatinse, iar astfel creierul a avut mult mai putina dopamina la dispozitie.

Oamenii de stiinta au fost surprinsi de faptul ca boala se raspandeste de la o regiune la alta a creierului, celulele fiind afectate pe rand. Nu se stie cu siguranta daca acest lucru se intampla si in cazul oamenilor, insa se cunoaste o situatie in care o femeie a beneficiat de transplant cu celule stem, in incercarea disperata de a reface neuronii lipsa, iar, dupa 14 ani de la aceasta procedura medicala, corpi Lewy au fost descoperiti si in aceste celule transplantate.
Daca cercetatorii reusesc sa inteleaga mecanismul prin care alfa- sinucleina calatoreste prin creier de la o celula la alta, ar exista sansa de a se descoperi un tratament prin care sa se opreasca aceasta raspandire si implicit boala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator