Aici se gasesc cele mai multe monumente ridicate in cinstea exploratorilor portughezi ce s-au angajat in urma cu cateva secole in curse maritime indelungate pentru a face importante descoperiri, schimband astfel intreaga lume.
Cartierul se afla la sase kilometri de centrul orasului, undeva la gura de varsare a Fluviului Tagos. Aici, pe langa Manastirea Ieronimilor, se afla atat Torre de Belem cat si Monumentul Descoperirilor.
Manastirea Ieronimilor
Manastirea Ieronimilor este o atractie pentru credinciosii catolici, dar, totodata, reprezinta si o ramasita din trecut unde atmosfera evului mediu inca nu s-a risipit pe deplin.
Pasind pe portile acestei manastiri vei fi coplesit de sentimentul intoarcerii in timp, intr-o lume de mult apusa, cand marinarii faceau istoria.
Matelotii din acele vremuri s-au facut remarcati prin curajul si jertfele lor, iar odata cu intoarcerea in patrie au adus comori uimitoare, din toate colturile lumii.
Pentru marinarii portughezi a fost construita Manastirea Ieronimilor, intrucat acestia aveau nevoie de un loc special de rugaciune, atat inainte de a pleca in calatorie pe mare cat si atunci cand soseau in tara de la mari departari.
Regele Manuel a inceput construirea Manastirii Ieronimilor in anul 1501, intr-o perioada cand economia portugheza a inflorit datorita comertului intens cu marfuri exotice, ce erau aduse din Africa si Orient.
Calugarii din ordinul ieronimilor se rugau la aceasta manastire pentru binele tarii si al suveranului, dar ofereau si asistenta spirituala pentru navigatorii si marinarii, ce paraseau tarmul portughez pentru a se aventura in largul oceanelor.
Maniera in care a fost construita manastirea a primit ulterior numele de “Stilul Manuelin”, caracterizandu-se printr-un design bogat ornamentat arhitectural ce cuprinde diferite teme sculpturale, respectiv, pe langa reprezentarile religioase, se pot vedea si cioplituri ce infatiseaza fiintele sau obiectele maritime, intalnite in expeditiile efectuate de marinari in jurul lumii.
Multe de spus nu sunt, intrucat majoritatea acestor sculpturi si cioplituri sunt realizate intr-o maniera nu foarte eleganta. Unele dintre reprezentari sunt lipsite de finete, iar asta probabil pentru ca la acea vreme viata monahala impunea un anumit regim, un standart, ce nu trebuia sa depaseasca anumite limite.
Probabil ca si cei mai multi dintre turisti sunt dezamagiti de aspectul din interiorul manastirii, care desi este impresionant de mare iti induce o senzatie aparte de sobrietate, austeritate si chiar un pic sinistru.
As indrazni sa spun ca Manastirea Ieronimilor este mult mai placut de privit din afara decat din interior.
Vazuta din exterior manastirea este de-a dreptul impresionanta atat prin suprafata pe care o ocupa cat si prin impresia puternica pe care o face datorita arhitecturii sale.
Torre de Belem
Constructia Turnului Belem a inceput in anul 1515 ca raspuns la necesitatea de a intari sistemul de aparare al Lisabonei.
Turnul a fost conceput ca o fortareata ce avea menirea de a apara intrarea in port, fiind construit pe malul Fluviului Tagus.
Invazia armatelor spaniole si a celor franceze au demonstrat faptul ca acest bastion era ineficient in fata cotropitorilor. Tocmai de aceea au aparut planuri arhitecturale prin care se dorea dezvoltarea sistemului de fortificatii a Turnului din Belem.
Acest turn a intrat adanc in constiinta marinarilor portughezi intrucat era ultima constructie pe care o puteau zari atunci cand plecau in calatoriile lor foarte lungi, iar, dupa indelungi peripetii, odata ce matelotii reveneau, turnul putea fi vazut de departe, semnaland intoarcerea acasa si devenind un simbol patriotic ce insufletea sentimentele de tristete, speranta si bucurie.
Si acest monument ca de altfel si Manastirea Ieronimilor a fost construit in stilul arhitectural “Manuelin”.
La “Torre de Belem” pot fi admirate o serie de sculpturi ce reprezinta diferite figuri istorice, precum si cateva animale exotice, cum ar fi un rinocer.
“Torre de Belem” este prevazut cu o serie de turnulete realizate in stil maur, ce aveau rolul de a adaposti santinelele.
Tot aici mai pot fi remarcate arcadele si ferestrele in stil venetian, precum si o statuie a Fecioarei Maria - un simbol al protectiei divine pentru marinarii aflati pe mare.
O multime de turisti se perinda in jurul si inauntrul acestui monument. Interiorul cazon al turnului este insa mai putin spectaculos, fiind prevazut cu nise pentru a proteja viata ostasilor in cazul unui atac cu salve de tun trase dinspre mare, precum si cu deschideri si amplasari pentru propriile tunuri pentru ca soldatii sa poata raspunda cat mai prompt si eficient prin contra-atacuri.
Monumentul descoperirilor
In apropiere de Manastirea Ieronimilor se afla si Monumentul Descoperirilor (Padrao dos Descobrimentos).
Acesta se afla pe malul nord al Fluviului Tagus, respectiv in locul in care apele fluviului se varsa in ocean.
A fost construit in anul 1960 in amintirea Epocii Marilor Descoperiri, o perioada de glorie a Portugaliei, cand tara practic a inflorit datorita marinarilor portughezii ce dominau in acele vremuri comertul dintre continente.
Forma acestui monument aminteste de un vas cu trei panze, aflat pe punctul de plecare, avand la bord o multime de statui ce amintesc de eroii si personalitatile ce au marcat istoria Portugaliei, prntre acestia putand fi remarcati Regele Manuel I, Vasco da Gama, Magellan, Felipa din Lancaster si Printul Henric Navigatorul.
Interiorul monumentului este impartit pe trei nivele si cuprinde un spatiu destinat expozitiilor temporare precum si o sala unde sunt proiectate filme informative cu privire la cele mai importante puncte de atractie din Lisabona si cu privire la istoria orasului.
Insa monumentul atrage turistii tocmai pentru ca dispune de lifturi ce urca pana in varful constructiei, de unde poate fi admirata si fotografiata o priveliste de neuitat asupra intregului district Belem si a Fluviului Tagus.
In fata monumentului, trotuarul este decorat cu un mozaic deosebit de interesant, reprezentand o busola si harta grafica a lumii si a rutelor exploratorilor portughezi.
(Continuarea se poate face intrand prin click pe pagina urmatoare sau apasand cu mouse-ul pe unul din numerele de mai jos)
(Continuarea se poate face intrand prin click pe pagina urmatoare sau apasand cu mouse-ul pe unul din numerele de mai jos)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator