Castelul Sao Jorge (Sfantul Gheorghe)
Castelul Sao Jorge este o fortificatie realizata de mauri, intarit ca o cetate si cocotat in varful unui deal, in inima Lisabonei, de unde se poate admira centrul istoric al Lisabonei strabatut de Fluviul Tajo. Acest monument poate fi vazut din aproape orice colt al orasului.
Pe acest deal au fost construite primele fortificatii in anul 48 i.Hr., cand Lisabona era sub stapanire romana.
Aceasta cetate este cea mai fortificata constructie din perioada medievala si reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice din Lisabona.
Aceasta cetate este cea mai fortificata constructie din perioada medievala si reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice din Lisabona.
Istoria castelului Sao Jorge este una deosebit de zbuciumata. A fost construit de catre musulmani dupa cucerirea Lisabonei, ca avanpost de aparare impotriva cruciatilor. In anul 1147 cruciatii veniti din nordul Europei au reusit sa cucereasca castelul, pe care l-au folosit la randul lor pentru a se apara impotriva invadatorilor arabi.
Crestinii au dezvoltat fortificatiile castelului, construind mai multe ziduri de aparare si turnuri, menite sa protejeze intregul oras.
Denumirea cetatii „Sao Jorge” vine de la Sfantul Gheorghe, patronul si ocrotitorul Angliei (infatisat calare pe cal si ucigand balaurul), intrucat, spre sfarsitul secolului al XIV-lea, Regele Ioan I a hotarat sa-i dedice acest castel, ca semn de recunostiinta pentru faptele de vitejie ale cavalerilor englezi, ce au cotribuit la eliberarea definitiva a Lisabonei.
De-a lungul timpului, Castelul Sao Jorge a fost rand pe rand folosit drept refugiu, resedinta regala, cazarma, inchisoare, spital militar, orfelinat iar in prezent este muzeu si punct de atractie pentru turisti.
Cutremurul din 1755 a distrus o mare parte din zidurile castelului, iar unele dintre aceste constructii nu au mai fost refacute, din pacate, intrucat necesitau eforturi cu mult prea mari.
Castelul cuprinde o multime de gradini unde paunii, ratele si gastele sporesc farmecul medieval al locului.
De asemenea, din loc in loc vei descoperii statui excelent de bine lucrate, iar unele dintre ele sunt chiar provocatoare si senzuale.
Chiar de la intrarea in castel vei fi intampinat de statuia Regelui Afonso Henriques –primul rege al Portugaliei si eliberatorul Lisabonei – eveniment ce s-a petrecut in anul 1147.
Daca aveti norocul sa ajungeti intr-o zi de duminica la castel veti fi placut surprinsi sa gasiti in interiorul acestuia o multime de artisti ce ofera spectacole de neuitat, prin dansuri, cantece si prin costumatia lor ce aminteste de vremurile de mult apuse ale evului mediu.
Peste un astfel de menestrel singuratic am dat si eu, undeva, intre zidurile din piatra ale acestui castel.
(Continuarea se poate face intrand prin click pe pagina urmatoare sau apasand cu mouse-ul pe unul din numerele de mai jos)
(Continuarea se poate face intrand prin click pe pagina urmatoare sau apasand cu mouse-ul pe unul din numerele de mai jos)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator