marți, 25 decembrie 2012

Mana tradeaza directia spre care a evoluat omul

maimutoi furios, evolutia omului s-a facut intr-o directie ingrata, omul este un pradator, o bruta, un animal salbatic, groaznic, infiorator, grosolan, razboinic

La auzul cuvantului pradator, cei mai multi se vor gandi la un animal feroce, cu ghiare si colti foarte mari, foarte rapid in miscari si cu simturi superioare fata de celelalte animale.

Dar nu cumva si omul este in esenta un pradator? Desi ne-am dori un raspuns negativ la aceasta intrebare, nu de aceeasi parere sunt cercetatorii din cadrul  Univesitatii Utah, respectiv Prof. univ. Denise Morgan si Carrier David, care au publicat un amplu articol in „Journal of Experimental Biology”.
evolutia mainii omului dezvaluie cateva amanunte asupra firii acestuia din prezent
mana de om si mana de maimuta
In opinia acestora palma oamenilor in raport cu cea a cimpazeilor este mai scurta, precum si degetele, cu exceptia degetului mare care este mai lung si mai puternic.
 
Aceste proportii ii ajuta pe oameni sa faca un pumn, respectiv un fel de arma sub forma unui ciomag pentru lovit. De asemenea, configuratia speciala a mainii ii ajuta pe oameni sa se foloseasca de unelte cu o dexteritate de neegalat.
 
Concluzia cercetatorilor este ca mana a evoluat, ca raspuns la o necesitate, in asa fel incat prin inclestarea degetelor poate forma un pumn de lupta, iar o data cu aceasta adaptare a aparut pentru om si posibilitatea de a-si crea primele unelte.
 
Configuratia mainii i-a oferit omului nu doar posibilitatea de a se apara ci si aceea de a pedepsi si de a supune prin forta.

O astfel de constatare dezvaluie insa o anumita latura nedorita a firii umane, motiv pentru care cei mai multi doresc sa o vada ingropata.
 
Unii dintre oamenii de stiinta s-au grabit deja sa conteste aceste afirmatii, cum ar fi antropologul Mary Marzke din cadrul Univeristatii Tempe, Statul Arizona, ce a declarat ca „Nu exista nici o dovada convingatoare ca mana a evoluat in acest fel, iar faptul ca omul poate lovi puternic cu ajutorul pumnilor tine doar de avantajele secundare pe care le-a capatat odata cu manuirea uneltelor”.
 
Insa omul pe parcursul evolutiei sale nu doar unelte a manuit ci si arme, pe care le-a dezvoltat si folosit cu succes pe scara larga.
 
Cercetatorii  din cadrul Universitatii din Utah isi bazeaza ipotezele si pe faptul ca,  la speciile hominide timpurii, masculi au fost mai mari decat femelele iar o astfel de diferenta a corpului este asociata indeosebi la primate cu lupta permanenta a masculilor pentru suprematie.

In timp ce maimutele se ranesc sau chiar se ucid prin muscatura, stramosii oamenilor au invatat sa-si foloseasca pumnii pentru a lovi. Astfel mana a inceput sa se dezvolte si sa capete anumite particularitati speciale ce au dus de-a lungul timpului la pierderea abilitatii de catarare si castigarea dexteritatii in manuirea uneltelor si a armelor.
 
De asemenea, au fost efectuate teste privind forta loviturilor asupra unui sac de box atat cu pumnii inclestati cat si cu palmele.
 
Pentru acest studiu au fost recrutati 12 sportivi a caror pregatire implica lovirea adversarului cu ajutorul mainilor.
In urma acestor teste s-a stabilit ca lovitura de pumn, desi egala cu cea a palmei, este mai viguroasa, putand provoca daunele cele mai mari, intrucat forta izbiturii este concentrata pe o suprafata mai mica.

Spre deosebire de lovitura cu palma, degetele stranse in forma unui pumn sunt mai protejate in fata fracturilor.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator