joi, 27 decembrie 2012

Rise of the Planet of the Apes (2011)


film supertare 2011, nominalizat la Oscar, efecte vizuale foarte bine realizate, o maimuta Caesar devine superinteligenta in urma tratamentului cu un virus ce provoaca modificari genetice, revolta maimutelor, planeta maimutelor, film de top, realizare cinematografica de exceptie
Genul: Thriler/ Drama/ SF/ Actiune
Nota acordata: 8.00 
Realizare cinematografica de exceptie, avandu-l  in distributie pe James Franco (a mai jucat in 127 Hours) si regizata de Rupert Wyatt - pentru care acest film reprezinta si singurul succes notabil avut pana in prezent, din putina filmografie pe care o detine.
Bugetul filmului a fost destul de consistent, respectiv de 90 de milioane de dolari, insa si incasarile au fost pe masura asteptarilor.
 
Acest film a fost nominalizat la Oscar la categoria „cele mai bune efecte vizuale”, insa fara sa castige premiul.
 
Subiectul „Planeta Maimutelor” a fost abordat in numeroase alte realizari, anteriorul „Planet of the Apes” fiind realizat in anul 2001, cu Mark Wahlberg in rolul principal.
 
„Rise of the Planet of the Apes” (2011) surprinde insa prin felul in care este abordat acelasi subiect, respectiv cel al ascensiunii rapide pe scara evolutiei a maimutelor, a caror inteligenta devine peste noapte cel putin egala oamenilor.
 
Primele secvente il prezinta pe Will Rodman (James Franco), un cercetator in cadrul companiei farmaceutice Gen Sys (aluzie la Genesis/ Geneza), ce se ocupa cu studiul terapiei genetice prin crearea de virusi experimentali, capabili sa genereze diverse manipulari genetice asupra organismelor vii.
 
Will experimenta un astfel de „medicament” pe maimute, pentru a gasi un tratament inovator, capabil sa vindece tulburarile cerebrale degenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.


Ca un efect secundar la tratament, maimutele lui Will deveneau mai inteligente, putand rezolva chiar si jocuri puzzle.
Un specimen, respectiv o femela de cimpanzeu, se dovedea a fi chiar mai inteligenta decat toti ceilalti maimutoi aflati in experiment.

Insa intr-o zi aceasta maimuta manifesta un comportament agresiv, dupa ce oamenii de stiinta au incercat sa o scoata din celula pentru a efectua cateva teste banale, fapt pentru care animalul este impuscat mortal de catre paznici.
 
Pentru Will apar diverse semne de intrebare cu privire la noul medicament experimental, temandu-se ca acesta ar putea avea efecte adverse ce implica aparitia tulburarilor de comportament. Insa se linisteste dupa ce descopera in celula maimutei un pui nou-nascut, pentru care femela s-a luptat din rasputeri ca sa-l protejeze.
 
Will se opune atunci cand se aduce in discutie problema eutanasierii puiului de maimuta, iar pentru a-l salva il duce in propria sa casa, unde locuia alaturi de tatal sau, Charles Rodman (John Lithgow), ce suferea de boala Alzheimer.
 
Micutul maimutoi primeste numele de Caesar, adaptandu-se destul de bine alaturi de oameni. Insa unul din vecini nu agreaza ideea de a avea in apropiere un animal salbatic, astfel ca Will este nevoit sa-si duca puiul de maimuta la o gradina zoologica.
 
Aici Will si Caesar fac cunostiinta cu o frumoasa doctorita veterinar, pe nume Caroline Aranha (Freida Pinto).
Anii au trecut iar Caesar este acum mare. Will reuseste sa-l readuca acasa pe Caesar, acesta devenind un membru al familiei sale cu drepturi depline.
 
Tanarul Caesar este un cimpanzeu neobisnuit de inteligent, care, desi nu putea pronunta cuvintele, putea comunica cu Will prin limbajul semnelor.
 
Astfel Caesar ii solicita lui Will o serie de raspunsuri la intrebarile legate de propria identitate ce incep sa-l framante odata cu inaintarea in varsta, fiind evidenta diferenta lui atat fata de oameni cat si fata de celelalte animale.
 
Will ii explica lui Caesar totul, iar acesta se impaca cu situatia. Insa o serie de evenimente duc la separarea lui Caesar de familia sa umana, iar tanarul maimutoi inteligent incepe sa constientizeze faptul ca locul sau nu mai poate fi in nici un caz alaturi de oameni, ci doar alaturi de maimute.
 
Lucrurile pornesc pe un fagas total neprevazut, in urma carora Caesar reuseste sa se impuna prin inteligenta sa neobisnuita in fata intregului neam maimutesc, devenind echivalentul primului homo sapiens - „Adam”, dar si un erou, un simbol si un lider ce va sta in fruntea rascoalei maimutelor  impotriva dominatiei oamenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator