luni, 31 decembrie 2012

Vestul Antarcticii se incalzeste rapid


Calota de gheata este in pericol de a se topi; banchize mari de gheata se pot desprinde de calota si naviga spre ape calde; Nivelul marii poate creste astfel pana la un nivel necontrolat; oamenii de stiinta sunt cu privirea indreptata spre antarctica; Ingrijorare in comunitatea stiintifica; vremea o ia rasna
 
In urma masuratorilor inregistrate in vestul Antarcticii, la statia meteorologica Byrd (SUA), s-a ajuns la concluzia ca o parte din continentul inghetat a inceput sa se incalzeasca rapid, existand riscul topirii calotelor glaciare.

Masuratorile au aratat ca, in timp ce estul Antarcticii ramane inghetat, pe coasta si peninsula s-a inregistrat, in ultimii 50 de ani, o crestere a temperaturii de 2,4 grade Celsius.

Savantii si-au publicat recent concluziile cercetarii in „Nature Geoscience”. David Bromwich, unul din coautorii studiului, om de stiinta in cadrul Universitatii Columbus, Statul Ohio, SUA, a declarat ca „Cifrele sunt surprinzatori de mari! Ele arata ca vestul Antarcticii se incalzeste mai repede decat orice alta regiune de pe glob. Ceea ce noi incercam sa subliniem este ca ar trebui acordata o atentie mai mare catre ceea ce se intampla in acest capat al planetei ”
 
Calota de gheata este in pericol de a se topi; banchize mari de gheata se pot desprinde de calota si naviga spre ape calde; Nivelul marii poate creste astfel pana la un nivel necontrolat; oamenii de stiinta sunt cu privirea indreptata spre antarctica; Ingrijorare in comunitatea stiintifica; vremea o ia rasna, blocuri uriase de gheata se prabusesc in mare ca efect al incalzirii rapide
 
Cantitati uriase de gheata sunt in pericol de topire, intrucat temperaturile sunt mai ridicate atat pe perioada iernii si primaverii cat si pe cea a verii. Consecintele ar fi cresterea brusca a nivelului marii, care, in anumite zone, este deja in crestere, iar banchize mari de gheata se pot desprinde si pluti in deriva, spre zone mai calde. Astfel, prin destramare, aceste blocuri uriase de gheata vor contribui din plin la cresterea nivelului marii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator