joi, 3 ianuarie 2013

Pestele dinozaur a avut dinti

O fosila de placoderm releva faptul ca acest peste a avut falcile dotate cu maxilare cu dinti. O creatura ce a dominat apele acum sute de milioane de ani in urma. Descoperirea a fost facute de un grup de oameni de stiinta australieni care au scanat fosila cu ajutorul unui scaner puternic si performant si astfel au aflat faptul ca acest peste a dispus de dintii foarte asemanatori cu cei normali

 
Placoderm este un stramos al pestilor cu falci, al carui corp era acoperit cu platosa osoasa iar gura prevazuta cu dinti si colti mari si infioratori. Acest peste a trait cu foarte mult timp in urma, in perioada Devonian, cand a dominat asupra vertebratelor ce traiau in apele marilor si oceanelor, timp de mai bine de 70 de milioane de ani.

Descoperirea a fost facuta de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Curtin, Australia, ale caror rapoarte au aparut in revista „Nature”.

Desi dovezi fosilizate au fost descoperite de mai multi ani de zile, totusi oamenii de stiinta nu erau siguri daca placoderm a avut gura prevazuta cu placi osoase ascutite sau daca a avut cu adevarat dinti.

Utilizand aparatura sofisticata de radiografiere si scanare cercetatorii australieni au dat un verdict final: placoderm a avut atat maxilare cat si dinti.

Savantii si-au motivat concluziile prin aceea ca organismele vertebrate au cunoscut modificari diferite pe parcursul evolutiei lor, in special in perioada Devonian cand mai toate fiintele marilor dispuneau de un arsenal ce cuprindea platose si structuri osoase, ascutite si taioase, iar primii pesti cu falci nu s-au lasat mai prejos in aceasta „cursa a inarmarilor”.

Este foarte curios cum au aparut acesti placoderm evoluand din pesti primitivi, ce nu dispuneau de caracteristici esentiale cum ar fi maxilare, aripioare pectorale si pelviene sau platose osoase si structuri cutanate.

Toate constatarile s- au bazat pe o fosila veche de 380 de milioane de ani, descoperita in Vestul Australiei si denumita Compagopiscis placoderm croucheri.

Scanarea a scos la iveala faptul ca acest peste a avut atat maxilar superior cat si inferior, iar ambele erau prevazute cu dinti. 

Ceea ce s-a putut demonstra este faptul ca dintele de placoderm a avut o structura ce includea un canal, dentina si smalt, la fel ca un dinte obisnuit. Insa spre deosebire de rechinul din zilele noastre, placoderm nu isi putea inlocui dintii odata ce acestia se vatamau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator