Un studiu efectuat pe muste de catre cercetatorii din
cadrul Universitatii Macquarie din Sydney, Australia, releva faptul ca o dieta
regulata si bogata in proteine poate scurta viata prin aparitia, o data cu
imbatranirea prematura, a afectiunilor si bolilor specifice, dar, in acelasi
timp, determina si cresterea capacitatilor de reproducere. Constatarile studiului
au fost publicate in revista „Proceedings of Royal Society”.
O explicatie ar fi ca mustele isi aloca pentru
imperechere o mare parte din energia acumulata. Acest fapt are drept rezultat pastrarea doar a unei cantitati mici de energie pentru refacerea si repararea organismului,
ducand la scaderea perioadei de viata.
Restrictionarea dietei prin administrarea exclusiva a
carbohidratilor nu garanteaza insa o longevitate mai mare, dar s-a constatat
faptul ca afectiunile specifice varstei batranetei intarzie sa apara la mustele
supuse unui astfel de regim alimentar.
Concluziile cercetatoriilor cu privire la nocivitatea
proteinelor sunt ca „Desi nu este pe deplin lamurit felul in care proteinele
pot determina scaderea duratei de viata, presupunerile noastre in acest moment
sunt ca procesul de metabolizare al proteinelor poate duce la deteriorarea
organismului.
Reactiile radicalilor liberi cu proteinele sunt
diferite de cele cu carbohidratii, ducand, in primul caz, la obtinerea si
descarcarea unei energi mai mari ce dauneaza tesuturilor de origine animala,
iar, mai mult decat atat, prin acest proces in organism sunt acumulate mai multe deseuri nocive de
azot. Impactul acestor cercetari este: consumul de proteine poate avea
consecinte negative asupra duratei de viata”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator