Unele alimente contin compusi
care datorita proprietatilor lor extraordinare au ajuns in categoria
tratamentelor ce contribuie decisiv la lupta impotriva cancerului.
De aceea este foarte
important ceea ce serviti la o simpla gustare, intrucat ceea ce consumati poate
deveni o oportunitate de a preveni sau de a lupta impotriva cancerului fie el
de stomac, de prostata, pulmonar, de colon, de cap, de gat etc.
Este esential sa cunoasteti
valoarea si calitatea produselor pe care le introduceti in organism, pentru ca
in timp ce unele alimente sunt anticancer altele pot favoriza aparitia acestor
boli mortale si de temut.
Specialistii au intocmit o
lista cu cele mai benefice 10 alimente, ce pot constitui o baricada impotriva
cancerului. Iata-le:
1.Fasolea alba
Pentru acumularile de gaze ce
urmeaza invariabil unei mese cu fasole, cei mai multi necunoscatori iau in
deradere acest aliment. Fasolea ramane insa una dintre cele mai bune surse de
proteine vegetale, oferind o seama de fibre de calitate superioara.
Cercetatorii au descoperit
faptul ca o dieta cu fasole alba actioneaza mai bine asupra celulelor
canceroase, in raport cu fasolea de alta culoare, desi acest lucru nu a putut
fi explicat pe deplin.
Boabele de fasole, pe cat de
banale par, pot fi un instrument eficient in combaterea riscului aparitiei
cancerului de cap si de gat, cu conditia ca acest aliment sa fie utilizat
frecvent in dieta.
Anumite studii indica faptul
ca persoanele care au consumat fasole de cel putin trei ori pe saptamana au
avut un risc de peste 30 % mai redus in fata aparitiei polipilor de colon.
In bucatarie fasolea are si
avantajul de a fi preparata intr-o
varietate de meniuri, respectiv in supe, ciorbe, salate, mancaruri de fasole cu
ciolan, costita, „fasole batuta” ș.a.m.d.
Alaturi de brocoli, printre
legumele crucifere se numara conopida si varza (fie ea de Brussel sau creata).
Aceste legume contin foarte multi compusi ce
pot fi considerati anti-cancer.
Un astfel de compus chimic
poarta denumirea „I3C” – idole-3-carbinol-
si este un fitonutrient, precursor al diindolilmetan-ului (DIM).
In lupta impotriva
cancerului, dintre toate legumele crucifere, se remarca brocoli intrucat
reprezinta o sursa de sulforafan – un
compus fitochimic, ce promoveaza productia de enzime cu rol de anihilare a
agentilor cancerigeni din organism.
Alti doi compusi continuti de
brocoli, ce au rolul de a zadarnici actiunea agentilor cancerigeni, sunt luteina si zeaxantina, substante cu rol important impotriva cancerului de
colon si de prostata.
Din pacate brocoli se numara
printre cele mai dispretuite alimente, intrucat se cunosc prea putine retete de
preparare a mancarurilor, iar cei mai multi dintre oameni il considera o leguma
fara valoare gustativa (in special copiii).
Morcoviorii sunt o sursa importanta
de beta-caroten – un antioxidant
puternic, ce este recunoscut ca avand proprietatea de a reduce riscul aparitiei
cancerului.
Falcarinol
este o alta substanta continuta de morcovi, cu rolul de a inhiba proliferarea
celulelor canceroase.
In diete este
de preferat ca morcovii sa fie consumati cruzi si nu fierti, intrucat prin procesul
de preparare se pierde o parte importanta din valoarea lor nutritiva.
4. Ardeiul iute
Ardeiul iute
sau Ardeiul de Cayenne (Cayenne Peppers) contine o substanta denumita capsaicina – o substanta ce si-a
demonstrat abilitatile sale de a combate cancerul prin incetinirea cresterii
celulelor canceroase si determinarea aparitiei „suicidului celular” (apoptozei).
Desi detestat
pentru mirosul sau specific, persistent si patrunzator, usturoiul este
recunoscut si apreciat din batrani pentru proprietatile sale foarte benefice
pentru sanatate, fiind folosit in diferite leacuri pentru tratarea sau
prevenirea unui numar impresionant de boli.
Acest lucru
este posibil pentru ca usturoiul contine la randul sau compusi ce imbunatatesc
la nivel celular activitatea sistemului imunitar.
Unul din acesti
compusi este sulfura de dialil care
poate distruge aproape orice bacterie, dovedindu-se mai puternic decat multe
alte antibiotice cunoscute. Cocteilul de substante continute de usturoi poate
bloca raspandirea celulelor cancerigene si chiar sa incetineasca dezvoltarea
tumorilor.
Usturoiul este
eficace chiar si gatit, in diferite mancaruri, insa mirosul tot nu va dispare
atat de usor.
Ciupercile
numite Maitake, Reishi, Coriolus Versicolor si Shiitake si-au demonstrat in
repetate randuri eficacitatea in lupta impotriva cancerului.
Proprietatile medicinale ale ciupercilor sunt asigurate de continutul lor bogat in proteine, polizaharide, aminoacizi, minerale, beta glucani, vitamine.
Proprietatile medicinale ale ciupercilor sunt asigurate de continutul lor bogat in proteine, polizaharide, aminoacizi, minerale, beta glucani, vitamine.
Substanta
polizaharida beta glucani si proteina
denumita lectina sporesc si
consolideaza capacitatea sistemului imunitar in lupta impotriva cancerului.
Ergosterolul (un precursor al vitaminei D2) este o
alta substanta continuta de ciuperci ce are capacitatea de a inhiba dezvoltarea
celulelor canceroase de prostata.
Zmeura este o
sursa excelenta de antioxidanti si fitonutrienti cuprinsi in substanta denumita
antociani, ce poate fi o bariera
impotriva cancerului.
Pe langa
insusirile antitumorale aceasta substanta are si proprietati homeostatice, hipotensive
si cardioprotectoare.
Atat strugurii
cat si vinul contin o substanta denumita resveratrol,
un fitonutrient si antioxidant puternic cu efecte foarte benefice pentru
sanatate.
Prin
proprietatile sale anti-inflamatorii resveratrolul este foarte util in
combaterea cancerului, putand determina apoptoza celulelor canceroase.
Unele studii
indica faptul ca resveratrolul este eficace in cazul cancerului de prostata si
de colon.
Rosile contin
si ele un fitonutrient si antioxidant denumit licopen, ce devine mai concentrat atunci cand tomatele sunt
preparate sub forma de suc.
Licopenul
previne deteriorarea celulelor sanatoase si inhiba dezvoltarea celor
canceroase.
In numeroase
studii efectuate s-a descoperit ca consumul de rosii sau de suc de rosii poate
diminua riscul aparitiei cancerului pulmonar.
10. Curcuma
Este o planta
erbacee vivace ce creste in regiunile
tropicale din Asia, Africa si America.
Contine o seama
de substante cu proprietati puternice anticancerigene, antimetastatice,
antioxidante, pro-apoptotice, antiangiogene si imunomodulatoare.
Curcuma este
recomdata pentru consum doar acelor persoane care nu prezinta afectiuni
inflamatorii intestinale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator