Zaharul devine nociv pentru sanatate atunci cand este
consumat peste o anumita limita, respectiv nu mai mult de 50 de grame / zi.
Persoanele ce depasesc aceasta limita, facand abuz zilnic de produse alimentare
cu continut ridicat de zahar, au toate sansele sa se imbolnaveasca de diabet
sau de diferite afectiuni cardiovasculare.
Limita maxima recomandata de medici este de 50 de grame de zahar / zi, adica 10 cuburi de zahar |
Pentru a elimina acest risc este bine sa evitati toate acele
alimente cu continut ridicat de zahar. Daca observati ca pe eticheta unui produs alimentar zaharul apare in primele
trei ingrediente, atunci trebuie sa constientizati faptul ca cel mai sanatos
pentru dumneavoastra este sa consumati acel aliment in cantitati cat mai
moderate.
Aparitia unor boli precum diabetul, cancerul, afectiunile
cardiace, hipocalcemiile, obezitatea, anumite tipuri de tulburari hormonale sau
circulatorii se afla in stransa legatura cu consumul exagerat de zahar.
Cel mai nociv tip de zahar este zaharul alb sau mai bine
spus cel procesat.
Insa si fructele pot fi nocive sanatatii daca nu sunt
consumate cu moderatie.
Pentru anumite afectiuni, cum ar fi: boli de ficat, de
inima, diabet, candidoza, obezitate, medicul recomanda o dieta din care trebuie
sa lipseasca cele mai multe dintre fructele preferate, intrucat acestea au un
continut ridicat de zahar ce impiedica ameliorarea.
Cu toate acestea, in comparatie cu zaharul din produsele
alimentare zaharurile din fructe au o eliberare mult mai lenta, odata ce au
fost introduse in organism, si deci sunt mult mai sanatoase.
Tinand cont de acest lucru poate ca nu este prea potrivita o
comparatie intre zaharurile din fructe si zaharul alb. Un fruct nu contine doar
zahar ci contine si fructoza, glucoza, maltoza, galactoza, lactoza etc.
Daca medicul v-a recomandat un consum cat mai redus de
dulciuri este indicat sa evitati acele fructe ce depasesc 15 g de zahar la 100
g.
De asemenea, daca doriti sa slabiti cat mai repede cu
putinta trebuie mentionat faptul ca o dieta bazata exclusiv pe fructe nu este
cea mai potrivita alegere, intrucat, desi nu o sa va ingrasati mai mult, totusi
este foarte posibil sa nu slabiti nici macar un gram.
Comparand cantitatea si nu calitatea putem spune ca o banana
intreaga contine aproximativ 4 cuburi de zahar (considerand ca un cub de zahar
este egal cu 5 g de zahar), iar in baza acestui rationament se poate face o
lista a fructelor in ordine descrescatoare, dupa nivelul total de zaharuri continut.
Continutul de zahar in fructe
(valorile sunt calculate la suta de grame pulpa de fruct)
Aproape de 4 cuburi de zahar
1. Struguri – 18,1 g
zaharuri totale; din care Zaharoza 6,5 g, Glucoza 6.5 g si Fructoza 2,7 g – aproape
de 4 cuburi de zahar
2. Banană – 15,6 g zaharuri
totale; din care Zaharoza 6,5 g si Fructoza 2,7 g – mai mult de 3 cuburi de
zahar
Aproape 3 cuburi de zahar
4. Cireșe – 14,6 g
zaharuri totale; din care Zaharoza 0,2 g, Glucoza 8,1 g si Fructoza 6,2 g – aproape 3 cuburi de zahar
5. Mere – 13,3 g
zaharuri totale; din care Zaharoza 3,3 gr, Glucoza 2,3 g si Fructoza 7,6 g – aproape 3 cuburi de
zahar
Mai mult de 2 cuburi de zahar
6. Ananas – 11,9 g zaharuri totale; din care Zaharoza 3,1
g, Glucoza 2,9 g si Fructoza 2,1 g –
mai mult de 2 cuburi de zahar
7. Fructul pasiunii/
Purple/ Granadilla – 11,2 g zaharuri totale; din care Zaharoza 3,3 g,
Glucoza 4 g si Fructoza 3,1 g – mai
mult de 2 cuburi de zahar
8. Pere – 10,5 g
zaharuri totale; din care Zaharoza 1,8 g, Glucoza 1,9 g si Fructoza 6,4 g – mai mult de 2 cuburi de
zahar
10. Rodie – 10,1
g zaharuri totale; din care Zaharoza 0,4 g, Glucoza 5 g si Fructoza 4,7 g – mai mult de 2 cuburi de
zahar
Aproape 2 cuburi de zahar
12. Caise – 9,3 g zaharuri totale; din care Zaharoza
5,2 g, Glucoza 1,6 g si Fructoza 0,7
g – aproape 2 cuburi de zahar
13. Portocala – 9,2
g zaharuri totale; din care
Zaharoza 4,2 g, Glucoza 2,2 g si Fructoza 2,5 g – aproape 2 cuburi de zahar
15. Piersica – 8,7
g zaharuri totale; din care
Zaharoza 5,6 g, Glucoza 1,2 g si
Fructoza 1,3 g – aproape 2 cuburi de zahar
16. Pepene galben –
8,7 g zaharuri totale; din care
Zaharoza 5,4 gr, Glucoza 1,2 g si
Fructoza 1,8 g – aproape 2 cuburi de zahar
17. Nectarina – 8,5
g zaharuri totale; din care
Zaharoza 6,2 g, Glucoza 1,2 g –
aproape 2 cuburi de zahar
18. Visine – 8,1 g zaharuri totale; din care Zaharoza
0,5 g, Glucoza 4,2 g – aproape 2
cuburi de zahar
19. Mure – 8,1 g zaharuri totale; din care Zaharoza 0,4
g, Glucoza 3,1 g si Fructoza 4,1 g –
aproape 2 cuburi de zahar
Mai mult de un cub de zahar
21. Pruna – 7,5 g zaharuri totale; din care Zaharoza 3
g, Glucoza 2,7 g si Fructoza 1,8 g – un
cub si jumatate de zahar
22. Coacaze – 7,3
g zaharuri totale; din care
Zaharoza 0,2 g, Glucoza 3,5 g si
Fructoza 3,6 g – aproape un cub si jumatate de zahar
23. Smochine – 6,9
g zaharuri totale; din care
Zaharoza 0,4 g, Glucoza 3,7 g si
Fructoza 2,8 g – mai mult de un cub de zahar
24. Grapefruit roz
sau alb – 6,2 g zaharuri
totale; din care Zaharoza 3,4 g, Glucoza 1,3 g si Fructoza 1,2 g – mai mult de un cub de
zahar
25. Papaya – 5,9 g zaharuri totale; din care Zaharoza
1,8 g, Glucoza 1,4 g si Fructoza 2,7
g – mai mult de un cub de zahar
26. Capsune – 5,8
g zaharuri totale; din care
Zaharoza 1 g, Glucoza 2,2 g si Fructoza 2,5 g – mai mult de un cub de zahar
Mai putin de o jumatate de cub de zahar
28. Avocado – 0,9
g zaharuri totale; din care
Zaharoza 0,1 g, Glucoza 0,5 g si
Fructoza 0,2 g – sub o jumatate de cub de zahar
29. Lime – 0,4 g zaharuri totale; din care Glucoza
0,2 g si Fructoza 0,2 g – sub o
jumatate de cub de zahar
Informatiile de pe aceasta pagina au fost culese din baza de
date „Nutritionist V”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul dumneavoastra va fi postat imediat ce va fi validat de un moderator